Dahlby: De gjorde egentligen bara sitt jobb

OS-hjältarna om fotbollslandslagets bragdmatch i går

FOTBOLL

0–4 till 4–4 på en dryg halvtimme.

Borta mot Tyskland i ett VM-kval.

Fotbollslandslaget hyllas av alla efter bragden i Berlin. Men hur stort är det hos några av de som förgyllde svensk idrott under OS i somras?

Sportbladet ringde upp andra svenska bragdkandidater och frågade:

1) Hur de upplevt matchen?

2) Om de nu riskerar att bli snuvade på Bragdguldet av fotbollslandslaget?

Jimmy Lidberg, 30, OS-bronsmedaljör i brottning

1. Som jag skrev på Facebook direkt efter matchen: det var en vidrig vändning. Vidrig och härlig. Det är exakt därför som man älskar idrott. Hjärtat slår hjärnan. Jag såg matchen med familjen och det blev en hel del skrik. Det är en fruktansvärt bragd.

2. Som sagt, det är en fruktansvärt bragd att hämta ikapp 0–4 mot Tyskland men för att få Bragdguldet tycker jag någonstans att man måste vinna något.

Håkan Dahlby, 47, OS-silvermedaljör i dubbeltrap

1. Jag såg på teve men slog över till Aktuellt när det stod 3–0. Men sen... vilken upphämtning. Fantastiskt.

2 Nej, kom igen. Det är ett kval. När vi möter Tyskland i en VM-final och gör samma sak – då jävlar är det en bragd. De gjorde egentligen bara sitt jobb, även om det var bra gjort. Men det kommer inte att bli jag heller. Skytte finns inte på världskartan i de sammanhangen, även om många hör av sig och tycker att jag gjort en bragd.

Max Salminen, 24, OS-guldmedaljör i starbåt:

1. Den har jag missat helt, jag har varit på seglarläger, vilka mötte dem?

Tyskland, vi hämtade upp 0–4 till 4–4, tycker du fotbollslandslaget är värda Bragdguldet för det?

2. Oj, det är svårt för mig att säga, jag är inte så haj på fotboll. Hur mycket betydde den? Vi kanske hade lite mer på spel när vi fick vår fullträff. Men jag lämnar det åt förståsigpåarna, jag bara seglar.

Mattias Andersson, 34, OS-silvermedaljör i handboll:

1. Vi spelade match i kväll, tyskarna i laget var rätt kaxiga vid 3 och 4-0 och sa att det var enkelt och så vidare. Men tillslut blev de rättså släckta. Det var ganska roligt.

2. Självklart är det en stor insats som de har gjort, sen tycker väl jag att vi ändå tagit ett OS-silver. Vilket också är väldigt bra gjort. Jag får självklart hoppas att det vi gjorde i somras var en bragd för det var det verkligen.

Max Friberg, 19, JVM-guldmedaljör i ishockey:

1. Vi spelade match mot Linköping men vi hann faktiskt se 4–4-målet så vi fick jubla vi med.

2. Det är en bragdinsats och verkligen imponerande av fotbollsherrarna men det vi gjorde var också fantastiskt. Det var ingen som trodde på oss då.

Sportbladet sökte även triathleten Lisa Nordén och fälttävlansryttaren Sara Algotsson utan framgång.