Laul: Hamrén gav Blågult fel utgångspunkt

FOTBOLL

Trots det tidiga EM-uttåget får Sverige beröm i Uefas tekniska rapport.

Spelarna, alltså.

Mellan raderna går att utläsa en svidande kritik mot förbundskapten Erik Hamrén.

Robert Laul.

Den tekniska rapporten är ­Europeiska fotbollsförbundets årliga analys av samtliga EM-lag och matcher. Hur kom målen till och vilka nya trender gick att skönja? Elva lätt grånade fotbollsmän, bland annat förre förbundskaptenen Lars Lagerbäck, har bidragit med iakttagelser.

Sverige, som var utslaget ­redan efter två matcher, får beröm för insatsen i allmänheten och prestationen mot Frankrike (2–0) i synnerhet.

– Laget fick åka hem tidigt men visade en bild av deras sanna potential, skriver Lagerbäck och hans kumpaner.

Man ska dock känna till att de här rapporterna aldrig kritiserar ett enskilt lag. I stället lyfts endast positiva detaljer fram. Här finns inte ett kritiskt ord om vare sig Irland, Danmark, Holland eller Ryssland som alla rök i gruppspelet.

Nej, ska man förstå vad det handlar om får man jämföra lagens respektive omdömen med varandra. Och där smäller Sveriges inte särskilt högt. Blågult hyllas för Zlatan, för att spelarna är väl­tränade med stor arbets­kapacitet, har farliga långskott, är bra på hörnor och inläggsfrisparkar samt har ett disciplinerat försvarsblock.

Lyfte fram ”Chippen”

Kort sagt: landslaget jobbar hårt, är bra på fasta, disciplinerade bakåt och har Zlatan framåt. Det räckte inte till avancemang från gruppspelet.

Av Erik Hamréns försök att förändra Sverige till ett mer offensivt och spelande lag upptäckte Uefas expertpanel – inget alls.

De mätbara siffrorna är ännu mer intressanta.

Den startelva förbundskaptenen valde mot Ukraina – med Christian ”Chippen” Wilhelmsson och Anders Svensson på bänken – presterade bevisligen sämre än startelvorna mot England och Frankrike, trots att motståndet där var tuffare. Sverige sprang mindre och levererade färre korrekta passningar mot Ukraina än i de två avslutande gruppspelsmatcherna. Uefa lyfter särskilt fram betydelsen av att ”Chippens” inhopp mot Frankrike.

Återigen får jag bilden att Sverige har ett ganska hyfsat fotbollslandslag men en förbundskapten som inte ger dem de bästa förutsättningarna att prestera.