”Hur tänker du, Hamrén?"

Andersson: Finns ingen som utmanar honom

Foto: VIASAT FOTBOLL
FOTBOLL

Trots 4-4 mot Tyskland fortsätter Patrik Andersson sin kritik mot Erik Hamrén.

Den förre storbacken efterlyser nu tydlighet och fler svar från förbundskaptenen.

– Jag tycker inte att han utmanas. Erik har det finaste uppdraget man kan ha i svensk fotboll, säger Andersson i Viasat Fotboll.

Inför bortamatchen mot Tyskland i VM-kvalet riktade Patrik Andersson kritik mot Sveriges förbundskapten Erik Hamrén. Den imponerade upphämtningen från 0-4 till 4-4 har inte heller övertygat 41-åringen.

Under söndagen gästade ”Bjärred” Viasat Fotbolls studio och skickade då flera frågor till Sveriges förbundskapten.

”Hur tänker han fotboll?”

– Jag är väldigt nyfiken. Om jag tittar på matcher generellt försöker jag se en röd linje en struktur och en målsättning med spelet. Jag vill se en tydlighet både offensivt och defensivt. Att kunna hitta och se nycklarna, säger Andersson.

– Jag vill se att folk utmanar Hamrén. Jag vill få svar. Vad är tankarna? Hur tänker han fotboll?

Andersson uttrycker framförallt funderingar kring Hamréns stora fokus på Zlatan Ibrahimovic och flera andra taktiska val.

– Vad är målsättningen i spelet? Vad går det ut på? Vi väljer att balansera laget med två sittande mittfältare. Hur använder vi våra kanter. Vi spelar (Ola) Toivonen till vänster, en spelare jag vet drar sig in i mitten. Ytterbacken, vad är hans roll? Han borde permanent komma på överlappning.

”Vill ha ett förtydligande”

– Jag vill ha ett förtydligande. Det handlar inte om kritik utan handlar om en tydlighet ut med vad målsättningen med det svenska spelet är. Man kan jämföra med när vi mötte England under EM. Jag tyckte att England satte prägeln på matchen, visade tålamod när de var bollförande samtidigt som de hade tryggheten att kunna ta sig fram i banan. Jag upplever att Sverige är väldigt duktiga när bollen trillar ner centralt. Då spelar vi. Men jag har svårt att se den röda linjen hur vi tar oss från punkt a till b. Hur kombinerar vi? Hur tar vi oss fram i banan? Jag upplever att väldig mycket just nu är hur man hittar vår bäste spelare så fort som möjligt och sedan utgår därifrån.

Även Hamréns företrädare Lars Lagerbäck uppmuntrar en större dialog och fler kritiska frågor till Hamrén.

– Jag tror att folket i stugorna skulle vara otroligt intresserade av att få reda på mer. Svar på varför, säger Lagerbäck.