Skada stoppar Mellberg från hemliga hyllningen

Hamrén ville ta ut Mellberg mot England: ’Visa vår uppskattning’

1 av 35 | Foto: BILDBYRÅN
Olof Mellberg i Degerfors 1997.
FOTBOLL

Sportbladet kan i dag avslöja Erik Hamréns hemliga plan inför landskampen mot England.

Förbundskaptenen ville ta ut mittbacken Olof Mellberg till premiärmatchen på Sveriges nya nationalarena.

– Det stämmer, jag ville visa vår uppskattning för det som Olof gjort för svensk fotboll, men tyvärr är han skadad och kan inte, säger Erik Hamrén

tack och adjö Olof Mellberg var länge en försvarsklippa i landslaget. Men något mer spel i Blågult blir det inte.

Olof Mellberg har de senaste tio åren varit en av landslagets största profiler.

Efter sommarens EM bestämde sig 35-åringen för att sluta i blågult, detta trots att klubbkarriären fortsatte med Villarreal FC i spanska andradivisionen.

Förbundskapten Erik Hamrén hade i höstas ett samtal med Olof Mellberg om möjligheterna till fortsatt spel i landslaget, men mittbacken tackade nej.

Fick ingen riktig avtackning

Erik Hamrén respekterar Olof Mellbergs beslut, men valde enligt Sportbladets uppgifter att bjuda in trotjänaren till mötet mot England på Nya National­arenan i Solna.

– Det stämmer. Jag hade planer på det, säger Erik Hamrén om uppgifterna.

Tanken var att ge fansen en chans att hylla mittbacken som gjort 117 landskamper.

– Det skulle vara en möjlighet att hylla Olof och sen att ge honom chansen att spela på den nya arenan som jag tror många spelare tycker är extra spännande. Under EM var det inte hundraprocentigt klart att Olof skulle sluta så det blev ingen riktig avtackning, säger ­Erik Hamrén.

”Håller fortfarande hög nivå”

Hade du en längre plan i bakhuvudet, att kanske locka tillbaka Olof till landslaget igen för att stärka upp försvarsspelet?

– Nej, det var för att ge honom den här möjligheten och det talade jag med Olof om redan i augusti. Olof håller en hög nivå fortfarande men han har bestämt sig och det är ingen spelare man övertalar.

Men hela planen spricker eftersom Olof Mellberg är skadad, han har problem med yttre ledband i ena knät

Olof Mellberg hade ingen möjlighet att ställa upp på en intervju i går kväll men hälsade via sin agent Anders Wallsten att ”Det är en fin gest från Erik och landslagsledningen som jag uppskattar mycket, men tyvärr är jag skadad så det är inte aktuellt”.

Truppen som möter England nästa onsdag tas ut i dag.

Finns det någon back-up-plan och låta Olof Mellberg komma hem och avtackas i alla fall. Det är både fotbollsgala och invigningslandskamp?

– Det vet jag inte, jag ansvarar för de spelare som ska vara i truppen. Jag kan bara bekräfta att det fanns en plan på att ta med Olof i truppen, säger Erik Hamrén.

ARTIKELN HANDLAR OM