”Min tandläkare vet hur vi ska spela...”

Hamréns svar på ”Bjärreds” efterlysning om debatt

”Tycker det är mycket debatt i svensk fotboll – men den kanske inte syns i media”, säger förbundskaptenen.
FOTBOLL

Patrik Andersson har riktat hård kritik mot förbundskapten Erik Hamrén.

Nu bjuder Hamrén in landslagslegendaren till debatt.

– Jag vet inte vad han menar med tydlighet. Han är välkommen att prata med mig hur mycket han vill om fotboll.

Foto: Foto: Bildbyrån
Förre landslagsbacken Patrik Andersson kritiserade nyligen Erik Hamrén.

Svenske landslagslegendaren Patrik Andersson riktade nyligen kritik mot förbundskapten Erik Hamrén. Mittbacken menar att Hamrén är otydlig i sin spelidé och efterlyser bland annat en större debatt där fler utmanar förbundskaptenen.

Nu svarar Erik Hamrén på kritiken.

”Har noterat det”

– Jag har inte sett vad han sa men jag får ju höra så givetvis har jag noterat det. Jag vet inte vad han menar med tydlighet Han är välkommen att prata med mig hur mycket han vill om fotboll. Men jag vet inte vad han menade med tydlighet. Jag tycker vi är väldigt tydliga med hur vi vill spela fotboll, vilka komponenter vi har i defensiven och offensiven. Vi jobbar varje samling med vårt spel, säger Hamrén och fortsätter:

– Jag tycker vi har en väldigt tydlig spelidé men med olika spelare blir det annorlunda. Det blir självklart skillnad i vårt spel, även om spelidén är densamma, om (Alexander) Kacaniklic eller Samuel Holmen spelar. Eller Kim (Källström) eller Pontus (Wernbloom). Det kan man kanske tolka som otydlighet men för mig är det en coach roll att försöka få till det man vill i resultat så mycket som möjligt. I VM 1958 hade man elva spelare och fick inte byta för skada heller men nu är det annorlunda.

”Är mycket debatt”

Hamrén känner inte heller igen Anderssons beskrivning att det är för lite debatt i svensk fotboll.

– Jag tycker det är mycket debatt i svensk fotboll, men det kanske inte syns i media. När jag stöter på tränare eller vanliga människor... När jag går till tandläkaren får jag diskutera fotboll. Jag får veta hur jag ska göra, även om jag aldrig skulle berätta för henne om hur man ska laga tänder. Det kanske inte debatteras lika mycket i media som i andra länder men som jag uppfattar det kan det bero på att man vill synas mer än själva debatten också.

Hamrén verkade ändå ha hörsammat efterlysningen om mer information kring 55-åringens egen spelidé. Förbundskaptenen höll, innan han presenterade truppen, ett långt tal om landslagets fotboll där han tryckte på vikten av spelidé, individuell skicklighet och framförallt attityd.

Men allra mest behandlade Hamrén avbytarna.

– Vi har pratat en del om hur vi ska agera på bänken i landslaget. I dagens fotboll är bänkspelarna minst lika viktiga som de som startar. Det jag kräver av spelarna är att de ska vara världens bästa avbytare. Jag tycker att de som kom in mot Färöarna och Tyskland gjorde avgörande insatser vi att vi skulle vända och ta poäng i bägge matcherna.

ARTIKELN HANDLAR OM