”SvFF måste minska ägandet i Friends”

...eller betala 40 miljoner kronor

Friends Arena har kostat nästan en miljard kronor mer än vad de första kalkylerna visade.
FOTBOLL

Kostnaderna för Friends Arena skjuter i höjden.

Enligt uppgifter till Sportbladet kan Svenska Fotbollförbundet behöva skjuta till 40 miljoner kronor närmaste åren – eller minska sin ägarandel.

– Jag vet ingen arena ute i Europa som gått ihop de första åren. Det är väldigt tunga kostnader inledningsvis, säger Sune Hellströmer.

I dag spelas den historiska första landskampen på Friends Arena, Sverige mot England. Men allt är inte frid och fröjd. Den nya nationalarenan kostade närmare tre miljarder kronor att bygga vilket är ungefär en miljard dyrare än de första kalkylerna.

Senaste dagarna har SVT:s ABC granskat ekonomin kring arenan och avslöjat att förlusten i driftsbolaget är uppe i 130 miljoner kronor.

Av dessa ska SvFF stå för en tredjedel, det vill säga drygt 40 miljoner kronor.

”Känner ingen oro”

Sportbladet har pratat med flera personer inom svensk fotboll som ställer sig frågande till var förbundet ska få pengarna från.

– Som vi förstår det måste SvFF minska sin ägarandel, uppger en initierad källa för Sportbladet som inte vill skylta med sitt namn då frågan är känslig och informationen från förbundet varit knapphändig mot slutet.

Men Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson menar att oron är överdriven:

– Med de kalkyler som finns känner vi ingen oro över att vi inte kommer klara detta. För oss finns inga okända siffror. Vi känner att vi kan hantera det här under de närmaste åren. Varje landskamp vi har på Friends är en presumtiv inkomstkälla som är bättre än de vi haft på Råsunda.

Men hur finansierar ni de kommande driftsunderskotten?

– Vi har resurser att kunna ta ansvar för vår del.

Kan det bli aktuellt att minska er ägarandel, få in mer pengar och finansiera ett underskott?

– Det är en hypotetisk fråga. Till vår finansiella status är vi förhållandevis stor ägare. I dagsläget har vi inga ambitioner att minska vår ägarandel. Vad som händer i framtiden kan ingen veta. Det är inget vi diskuterat nu, säger Karl-Erik Nilsson.

”Tunga kostnader”

Sune Hellströmer, som varit förbundets talesperson i arenafrågor under hela projektet, medger att första åren blir jobbiga:

– Jag vet ingen arena ute i Europa som gått ihop de första åren. Det är väldigt tunga kostnader inledningsvis.

Varifrån ska pengarna tas?

– Vi kommer inte ta något från vår löpande verksamhet. Då löser vi det med de andra ägarna. Vad det innebär kan jag inte gå in på. Det handlar om affärsöverenskommelser och att två börsnoterade företag är inblandade som ägare, säger Sune Hellströmer.