’Utan folk är den inget’

Premiären – ett test för svenska fansen: ’Vi får utvärdera efter matchen’

FOTBOLL

Kvällens premiär på Friends Arena blir ett test för de svenska landslagsfansen.

Klackens fasta placering på läktaren är fort­farande oklar.

– Vi får utvärdera det ­efter matchen mot England, säger Filip Gunnarsson, ordförande i Camp Sweden.

Äntligen premiärmatch Efter tre år och nästan tre miljarder kronor är Sveriges nya nationalarena, Friends Arena, klar. I kväll spelar Sverige premiär mot England och det kommer i det närmaste vara fullsatt i arenan som har drygt 50 000 sittplatser.

Arenan är på plats, spelarna är redo men för att det ska bli en riktig fest krävs en hängiven publik.

Sportbladet har inför matchen mot England talat med merparten av spelarna i truppen och många av dem har betonat vikten av fansen.

– Fansen betyder väldigt mycket, säger vänsterbacken Martin Olsson.

Det kommer i det närmaste att vara fullsatt på Friends Arena i kväll. Och bakom ena målet på den södra läktaren kommer den svenska klacken ta plats.

– Vi har fått sektion 101 till 103. Det känns väldigt naturligt för oss att vara på kortsidan, precis som vi var på Råsunda. Vi kommer att vara några hundra stycken, säger Filip Gunnarsson, ordförande i supporterorganisationen Camp Sweden.

Pratar med förbundet

Camp Sweden har fört och kommer att fortsätta att föra en dialog med Svenska fotbollförbundet om medlemmarnas placering på nya arenan.

Och ingenting är klart.

Kvällen blir ett test, det kan bli aktuellt med fler matcher innan en fast plats på läktaren blir verklighet.

– Var ser du matchen bäst och vad passar klacken bäst? Vi vet inte utan ska utvärdera detta och prata med förbundet om det efter matchen. Det är väldigt spännande med en ny arena, säger Filip Gunnarsson.

Spelarna hyllar Camp Swedens vilja till en egen sektion:

– Det skulle vara grymt! Jättekul att ha en sida med supportrar som ger järnet och stöttar laget ännu mer, säger Martin Olsson.

– Inramningen gör väldigt mycket. En ny arena utan folk är ingenting, en gammal arena med massa folk är något helt annat. Se på Napolis arena, den är inte ny, men den kokar, säger Mathias Ranégie och fortsätter.

– Men jag tror även svenska folket kommer vara inspirerade av att komma till en helt ny, fräsch arena. Ofta är det ju bra för hemmalaget med en ny arena. Det finns det exempel på här hemma: kolla Blåvitt och MFF när de började på sina nya arenor.

Dyra biljetter

Men det finns fler faktorer som Camp Sweden kommer att diskutera med Svenska fotbollförbundet. Som biljettpriserna.

– Just till öppningsmatcherna är det ett litet högre pris än de vanliga som varit under kvalet. Det får vi också diskutera, om det kommer vara så eller inte, säger Filip Gunnarsson.

Billigaste biljetten kostar enligt arenans hemsida 380 kronor. En plats på långsidan 800 kronor och en vip-biljett 895. När Sverige mötte Brasilien i en vänskapsmatch på Råsunda i höstas låg priserna mellan 300 (200 kronor för barn) och 800 kronor enligt Ticnet.

”Inte billigt”

Zlatan Ibrahimovic är en av spelarna som ofta återkommer till vikten av fansens stöd, men när lagkaptenen i går fick frågor om biljettpriserna så backade han.

– Jag vet inte om den här arenan var billig att bygga. De måste få tillbaka lite för det som de byggt. Nej, det är inte mitt område. Jag är glad för de som kommer och jag hoppas kunna ge något tillbaka. Man vill göra allt för de fans som kommer, men det är klart att biljetter kostar, säger Zlatan Ibrahimovic och tillägger:

– Det är inte billigt för en pappa som kommer med tre-fyra barn. Men det är inte mitt område, jag ska inte uttala mig om det.

ARTIKELN HANDLAR OM