Merson: Domaren borde stängas av

Sjuka TV-reaktionerna efter Zlatans mål

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
FOTBOLL

Hur refererar man Zlatan Ibrahimovics 4-2-mål mot England?

En runda på nätet visar allt från den skrikande sydamerikanska stilen till den bittra brittiska.

Sedan kan man alltid göra som Paul Merson och fokusera på domaren.

Zlatan Ibrahimovics 4-2-mål mot England har väckt reaktioner världen över i välformulerade hyllningar. Men det mest intressanta är kanske ändå de som aldrig fick någon chans att fila på sitt manus, välja sina ord och lägga fram dem i en uttänkt presentation. Vi pratar om radio- och TV-kommentatorerna.

Det finns också många skolor kring hur man fångar ett cirkusnummer som Zlatans. Det finns det sydamerikanska skrikandet, ett mer skrattande referat eller ett musikaliskt nynnande.

”Är det värsta jag sett”

I Sverige handlade det av förklarliga skäl mest om eufori.

– Det blir mål. Det är det värsta jag sett. Det är inte klokt. Han cyklar in det där från 25 meter. Det är inte klokt Jens. Det ska inte gå. Det ska inte gå. Han gör cirkuskonster som är överjordiskt, sa Robert Perlskog i TV4:s sändning.

– Herrejösses. Han gör en volleybicykleta. Ett cirkusnummer och ett artisteri som är fullständigt obegripligt, sa Lasse Granqvist i SR.

Mer samlade är amerikanerna där ESPN i sitt referat efter matchen ger sig på att försöka förklara för tittarna vad en cykelspark egentligen är.

– Saken med en cykelspark är att när du väl lärt dig det kommer du aldrig att glömma det, säger reportern.

Sedan finns självklart engelsmännen som ändå hade lite svårt att njuta av målet mot deras älskade landslag.

– Helt säkert inte? Oj! Det där är briljant. Det är helt exceptionellt. Ni har något att snacka om i kväll, säger Clive Tyldesley och Andy Townsend i den engelska TV-sändningen.

Arg – på domaren

England har också engagerat gamle storskytten Stan Collymore som kommenterar i radio.

– Ett galet mål. Jag har just sett det sjukaste målet jag någonsin har sett på en fotbollsplan. Otroligt, otroligt, Zlatan Ibrahimovic. Världsklass.

Sedan har vi såklart Paul Merson, expert i Sky Sports. Den förre landslagshjälten släppte fokus från målet och rasade istället i sändning mot domaren.

– Det är ett av de bästa målen jag sett. Han tar av sig tröjan och domaren varnar honom! Domaren borde bli avstängd från att döma en till fotbollsmatch. Om jag var domaren hade jag hoppat på honom. Han har helt ärligt sett ett av de snyggaste målen någonsin. Han borde gått dit och bett om hans autograf.

ARTIKELN HANDLAR OM