Efter målet – Prica hyllades i Tyskland

Nu tvingas tidningen be om ursäkt efter TV-spelsmål

FOTBOLL

Världen häpnade över Zlatan Ibrahimovics mål men tyske krönikören Uwe Marx var mer svårflörtad.

I Frankfurter Allgemeine Zeitung pekade han på ett mål som var ännu värre – en cykelspark av Rade Prica för Rosenborg.

Problemet: Målet var hämtat från ett TV-spel.

Zlatan Ibrahimovic har kunnat sola sig i glansen efter den makalösa uppvisningen mot England i onsdags. Men i Tyskland spillde lite av solskenet även över på landsmannen Rade Prica.

Frankfurter Allgemeine Zeitungs 360 000 läsare i Frankfurt kan mycket väl fortfarande tro att Prica överträffat Ibrahimovics prestation vid 4-2-målet i en match för Rosenborg. Så här skrev nämligen tidningens krönikör Uwe Marx efter Sverige-England:

Scen från ett TV-spel

”Det finns faktiskt en spelare som gjort en cykelspark inte bara från 25 meter, utan från 40 meter. Det var också en svensk, Rade Prica, som en gång spelade för Hansa Rostock. Han spelade en match för Rosenborg mot Basel där han faktiskt hade fräckheten att prova en cykelspark från ännu längre distans än Ibrahimovic – och lyckades”, skrev Marx.

Problemet var bara att krönikören blandat ihop verkligheten med fiktionen. Uwe Marx hade i själva verket sett en videosekvens på Youtube hämtat från ett minst sagt spektakulärt mål av Rade Prica – gjort av en spelare på TV-spelet Pro Evolution Soccer.

”Vi hade fel”

Efter att redaktionen uppmärksammats på missen, som även blivit flitigt debatterad på diverse bloggar i Tyskland, har nu krönikan redigerats och en rättelse lagts in i nät-versionen.

”Den här texten har korrigerats i efterhand. I den första ville vi sätta Ibrahimovics prestation i ett sammanhang med en referens till ett mål av Rade Prica. Svensken hade enligt vår uppfattning gjort ett liknande konstmål från 40 meter i en match för Rosenborg mot Basel. Vi hade uppenbarligen fel. Prica träffade så elegant i en video på Youtube som återgav en scen från ett TV-spel. Vi tycker nu att detta mål ska utses till århundradets vackraste i TV-spelsvärlden och ber även självklart om överseende med felet”, skriver tidningen.

Nu är det bara för Rade Prica att hoppas på att alla i Frankfurt inte läser tidningens nätupplaga. Då kanske Rosenborgs 32-åring kan planera in en semesterresa till Tyskland nästa sommar och stjäla lite av Zlatans glans.

ARTIKELN HANDLAR OM