Döpt till ”Joe Fart” – efter Lauls skämt

Engelsk press tog beskrivningen lite för bokstavligt

Foto: JIMMY WIXTRÖM, PIC-AGENCY
FOTBOLL

Sportbladets fotbollsprofil Robert Laul beskrev i sin blogg tystnaden på Friends Arena med raden ”du hörde till och med när målvakten Joe Hart släppte en brakskit”.

Nu har engelska Daily Star döpt om landslagsmålvakten till ”Joe Fart”.

– Jag skrattade högt i min ensamhet när jag fick höra det, säger Laul.

Det var fullsatt men långt ifrån någon högljudd fotbollsfest när Sverige tog emot England som invigning på Friends Arena. Robert Laul var en av kritikerna till stämningen innan Zlatan Ibrahimovic fick arenan att explodera med sitt drömmål.

”Det var oftast helt tyst där inne. 1500 engelska supportrar och deras trumpet lät mer än 48 000 svenska gäster. Du hörde till och med när målvakten Joe Hart släppte en brakskit i början av andra halvlek”, skrev Laul i sin blogg.

”De var mer kvicktänkta”

Ett harmlöst skämt som snabbt fick vingar och flög över havet till de brittiska öarna. Daily Star fick nys om beskrivningen och tog den mer bokstavligt än den nog var menad. I en artikel återger tidningen händelsen och döper om landslagsmålvakten till ”Joe Fart”.

– Det är bara otroligt roligt. Det enda som är lite synd i den här härvan är att jag inte kom på det själv. Jag skulle när jag skrev naturligtvis gjort en ny utgång, tre punkter och ”Joe Fart?”. Daily Star vs. Robert Laul 1-0 kan man säga. De var lite mer kvicktänkta. Jag kom inte på det förrän Peter Wennman (Sportbladets Premier League-krönikör) påminde mig om det efter att ha läst det (i brittisk press), säger Robert Laul.

Menade du allvar eller var det ett skämt?

– Det handlade om att det var så tyst där inne innan Zlatan växlade upp att vi ett tag hörde exakt vad Joe Hart skrek. Man hörde hans röst väldigt tydligt när han dirigerade sin backlinje väldigt högljutt. Jag tänkte skriva att man hörde varenda ord han sa men sedan tänkte jag att jag knorrar till det lite för att ge en rättvisande beskrivning av hur jävla tyst det var emellanåt. Då drog jag till med att han släppt en brakskit.

Gallagher: En otrevlig vana

– Men det var så tyst där inne så det var tur att Joe Hart verkligen inte släppte en rejäl brakare för det hade vi nog hört. Då hade det också legat mer sanning i artikeln så han kanske höll sig.

Joe Hart riskerar nu att få dras med smeknamnet en tid. 25-åringen har redan tidigare uppmärksammats för sina gaser efter en blooper-video av Manchester City där bland annat Noel Gallagher kommenterar ett klipp där målvakten släpper sig i en bil tillsammans med en missnöjd Vincent Kompany och en hysteriskt road Micah Richards.

– ”Vinnie” är som pappan, eller hur? Men det är en otrevlig vana, säger Oasis-stjärnan Gallagher.