Toivonen utbytt – laddar för kvalet

Anfallaren valde själv att gå av: ”Tar inte onödiga risker”

FOTBOLL

En efter en har de svenska landslagsanfallarna fallit bort.

Ola Toivonen, 27, tog det säkra före det osäkra i sin comeback med spel från start i holländska ­ligan i går kväll.

– Jag bad om att få utbytt med tanke på VM-kvalet, säger han.

Vilade ut Ola Toivonen byttes ut för att inte ta några risker inför VM-kvalet mot Irland.

På fredag möter Sverige Irland hemma i VM-kvalet. En match som blågult måste/bör vinna för att drömmen om ett slutspel i Brasilien nästa sommar ska leva vidare.

Landslaget har en världsanfallare i Zlatan Ibrahimovic, i övrigt har ­Erik Hamrén...problem.

Saknas av olika anledningar gör bland annat: Johan Elmander (skadad), Alexander Gerndt (hoppat av), Marcus Berg (influensasjuk i början av veckan och dåligt med speltid), Markus Rosenberg (dåligt med speltid) och Mathias Ranegie (dåligt med speltid med mera).

Det finns dock små ljus i Hamréns anfallsmörker.

I går kväll gjorde tidigare skadade Ola Toivonen comeback med spel från start för första gången på fem månader när PSV Einhoven besegrade RKC Waalwijk hemma med 2-0.

Bäst i första

Framför allt Toivonens första halvlek lovade mycket gott.

Ur favoritpositionen som släpande anfallare, nummer 10-rollen, var han mycket delaktig i PSV:s offensiv.

– Jag är nöjd med mitt spel. Segern var viktig för laget efter förlusten förra veckan (mot Herenveen), sa Toivonen i den mixade zonen efter matchen.

Erik Hamrén har nu tre anfallare att välja mellan inför Irlands­matchen: Ibrahimovic, Hysén och Toivonen.

För förbundskaptenen har ännu inte valt att kalla in någon ersättare till Alexander Gerndt som hoppade av från landslaget tidigare i veckan.

– Jag vet att Erik och Marcus ­(Allbäck) jobbar med den biten. Men jag vet inte när det kommer ­något besked. Det kan bli så att de avvaktar helgens matcher, sa landslagets nye presschef, Niklas Bodell till Sportbladet i går.

Bad om att få byta

Toivonen gjorde vad han kunde för att förbättra Hamréns anfallsodds efter sin egen långa frånvaro efter den svåra lårmuskel­skadan:

– Direkt efter att vi gjort 2-0 bad jag tränaren (Dick Advocaat) om att få bli utbytt med tanke på de kommande landslagsmatcherna. Jag vill inte ta några onödiga risker.

– Jag är väldigt glad över att ha blivit uttagen i lands­laget igen. Jag känner mig bra förberedd även om jag ­inte är tillbaka i 100-procentig form riktigt än.