”Handlar om service till 50 000 åskådare”

Sverige hoppas på ett tidigt takbesked

1 av 7 | Foto: PONTUS ORRE
FOTBOLL

Det kalla kriget med Irland går vidare.

Svenska fotbollförbundet tar bråket om taket på Friends till Fifa.

– Jag kommer försöka få ett tidigare besked från matchdelegaten, säger landslagschefen Lars Richt.

Irlands förbundskapten Giovanni Trapattoni vill ha taket på Friends Arena öppet på fredag kväll. Svenska landslaget vill ha det stängt.

”Det är Fifas beslut”

– Trapattoni har ingen vetorätt. Det är Fifas (Internationella fotbollförbundet) matchdelegat som bestämmer, säger Richt.

Beslutet tas normalt på matchdagens morgon, klockan 10 på fredag, när det hålls ett matchmöte på arenan med representanter från de båda lagen, matchdelegaten från Fifa och domarteamet.

”Handlar om service”

– Jag kommer försöka komma i kontakt med matchdelegaten i förtid för att få någon form av förhandsbesked om vad som gäller. Det handlar framför allt om att ge en service till 50 000 åskådare, säger Richt.

Sportbladet var i går i kontakt med Fifa, som inte heller kunde ge någon vägledning om vad som gäller – mer än att det står i reglerna att beslutet ska fattas under matchmötet.

Nästan aldrig tak

I Holland har landslaget spelat kvalmatcher på takförsedda Amsterdam Arena i 13 år.

– Det har aldrig hänt att vi inte varit överens med motståndarlaget om vad som ska gälla, säger presschefen Kees Jansma förvånat. Nästan alla matcher har vi spelat med taket öppet. Vi har bara stängt när vädret varit så dåligt att det riskerat att förstöra planen.

ARTIKELN HANDLAR OM