”Känns som det är lite psykiskt spel”

Takbråket fortsätter: Ingen skräll – italienarna vill alltid ställa till det

1 av 8
Mikael Lustig är inte förvånad över Trapattonis takkrav.
FOTBOLL

Giovanni Trapattoni kräver öppet tak på Friends Arena.

Kan det vara en hämnd för ”due-due” i EM 2004, då 74-åringen var italiensk förbundskapten?

– Mycket möjligt. Italienare vill väl alltid ställa till det, säger Mikael Lustig.

Sportbladet dagen efter.

I går berättade Sportbladet att Irlands förbundskapten Giovanni Trapattoni kräver att taket ska vara öppet på Friends Arena under VM-kvalmatchen på fredag.

Inte förvånade

Artikeln blev en snackis direkt i det svenska landslaget, som vill ha taket stängt.

Men våra landslagsstjärnor är inte förvånade över Trapattonis utspel.

– Det var väntat, säger Andreas Granqvist.

– Är det ett psykningsförsök kommer Trapattoni inte få ut så mycket av det. Vi är vanare vid att spela i kallare förhållanden än vad de är, säger Sebastian Larsson.

– Det känns som det är lite psykiskt spel. Jag tror innerst inne att alla vill stänga taket, det är därför vi byggt en sådan arena. Det känns som de (Irland) måste göra något men det här känns väldigt platt, säger Kim Källström.

Mikael Lustig:

– Det var ingen skräll. Vi snackade om det... italienare vill väl alltid ställa till det.

2–2 förstörde för Italien

Italienaren Trapattoni var förbundskapten för sitt hemland vid EM 2004 när Zlatan Ibrahimovic först klackade in sin berömda kvittering mot just Italien och Sverige och Danmark i matchen därpå tvingade italienarna åka hem redan efter gruppspelet sedan man spelat 2-2 (”due-due” på italienska).

Är det hämnden från due-due som kommer nu?

– Det är mycket möjligt, säger Lustig med ett skratt.

Trapattoni ville inte anklaga Sverige och Danmark direkt efter uttåget ur EM 2004, efter vilket han för övrigt fick sparken. Men inför EM i somras antydde 74-åringen något annat:

– Lennart Johansson sa till mig att om matchen slutade oavgjort skulle de tillsätta en undersökning. Jag väntar fortfarande på den undersökningen, sa Trapattoni.

FAKTA

2–2 och Italien fick åka hem

I den sista gruppspelsomgången i EM 2004 möttes Italien-Bulgarien och Sverige-Danmark. Skulle det nordiska mötet sluta 2–2, due-due på italienska, kvittade det om Italien så slog Bulgarien med 100–0 för de regerande vice-mästarna skulle ändå vara utslagna och Sverige och Danmark båda vidare till kvartsfinal. Inför matchen var det mycket spekulationer och konspirationsteorier i italiensk media. Matchen slutade förstås 2–2 och efteråt anklagade italienarna, däribland deras förbundsordförande, Sverige och Danmark för att gjort upp på förhand om att spela 2–2.