Bomben bekräftad – Hysén i startelvan

Blåvitt-anfallaren får chansen framför Zlatan Se Sportbladets direktsändning om startelvan igen här

FOTBOLL

På tisdagen tändes stubinen och i dag detonerade bomben.

Tobias Hysén tar plats från start i VM-kvalmatchen mot Irland i en 4-4-2-uppställning.

– Blir det Hysén är det bara positivt, sa Zlatan Ibrahimovic inför uttagningen.

Sverige är en poäng före Irland i grupp C i kvalet till fotbolls-VM 2014. Seger hemma mot önationen på fredagen är troligen ett måste om Erik Hamréns manskap även ska hänga på Tyskland i toppen av tabellen.

Det offensiva hoppet i matchen står nu till Zlatan Ibrahimovic och Tobias Hysén. Redan i början av veckan tändes stubinen till bomben att IFK Göteborgs anfallare får chansen från start och på fredagen briserade den.

– Han har sett väldigt pigg ut och besitter de egenskaper vi tror ska vara lyckosamma i dag. Just att dra isär dem i djupled, han är duktig på att hitta de löpningarna. Antagligen blir det så att Zlatan mer droppa ner och möter. De har stor respekt för honom de också så då ska vi utnyttja det, säger player manager Marcus Allbäck till förbundets hemsida.

Ändrar uppställning

Sett till den taktiska uppställningen frångår också Hamrén sin 4-2-3-1-uppställning för en klassisk 4-4-2 med Ibrahimovic och Hysén bredvid varandra högst upp. Valet av IFK:aren hyllades av Zlatan redan på torsdagens presskonferens.

– Bra mycket bra. Det är en löpande spelare som springer mycket och hugger. Mycket djupledsbollar och han är van vid att göra många mål. Han har samma roll i sitt klubblag och när vi spelat innan har det fungerat mycket bra, även på träning. Blir det Hysén är det bara positivt, sa Zlatan då.

I övrigt är startelvan den förväntade. Andreas Isaksson står i mål framför backlinjen där Behrang Safari tar skadade Martin Olssons plats till vänster. På mittfältet startar Kim Källström tillsammans med Rasmus Elm centralt och petar därmed Anders Svensson samt Pontus Wernbloom till bänken.

Hoppas på den tolfte spelaren

Nu hoppas de svenska spelarna även på hjälp från den tolfte spelaren – hemmapubliken.

– Det handlar om att anta utmaningen för fansen också och låta mer än vad irländarna gör. Vi har hemmamatch och borde vara minst 30 000 fler, säger Tobias Hysén.

– Visa upp era kvaliteter så som vi gör på planen, säger Jimmy Durmaz.

– Gör Friends Arena till vår hemmaborg, säger Behrang Safari.

Matchen börjar 20:45 och sänds i Kanal 5.

FAKTA

Sveriges startelva:

Andreas Isaksson, 31 år, Kasımpaşa SK.

Mikael Lustig, 26, Celtic FC.

Jonas Olsson, 30, West Bromwich Albion.

Andreas Granqvist, 27, Genoa.

Behrang Safari, 28, Anderlecht.

Sebastian Larsson, 27, Sunderland.

Rasmus Elm, 25, CSKA Moskva.

Kim Källström, 30, Spartak Moskva.

Alexander Kacaniklic, 21, Burnley.

Zlatan Ibrahimovic, 31, Paris Saint-Germain.

Tobias Hysén, 31, IFK Göteborg.

Avbytare:

Johan Wiland, Kristoffer Nordfeldt - Anders Svensson, Erton Fejzullahu, Per Nilsson, Mikael Antonsson, Pontus Wernbloom, Oscar Wendt, Samuel Holmén, Ola Toivonen, Jimmy Durmaz, Erkan Zengin.