Efter petningen – nu startar Toivonen

Kom överens innan samlingen: Jag vet att jag startar

FOTBOLL

ZILINA. Ola Toivonen petades till Irlands-matchen redan innan landslaget samlades.

När Slovakien nu väntar i en träningslandskamp kompenseras 26-åringen.

– Jag kommer att starta, säger Toivonen till Sportbladet.

Utåt sett påstods kampen om startplatsen framför Zlatan Ibrahimovic mot Irland stå mellan Tobias Hysén och en matchotränad Ola Toivonen. Men i hemlighet hade Erik Hamrén redan gjort sitt val. Redan innan spelarna samlades för uppladdningen informerade förbundskaptenen Toivonen om att han stod utanför startelvan.

– Jag hade inte bestämt något utan det var han som sa det. Då visste man vad som gällde. Sedan har man en önskan om att få spela 90 minuter, säger Toivonen till Sportbladet.

Den matchen slutade i besvikelse och 0-0. När landslaget nu ska ladda om med träningslandskamp mot Slovakien gör de det med Toivonen på planen.

– Ja, jag kommer starta.

Har ni bestämt det?

– Det vet jag.

Har Erik sagt det?

– Alltså, jag vet det.

Hur vet du det?

– ...Så, det blir bra.

Startar på favoritpositionen

Nu får Toivonen chansen i den position han helst vill ha, som släpande anfallare där Zlatan Ibrahimovic normalt spelar.

– Det är den position jag alltid spelar i... Jag hoppas fördela bollarna, hitta in i boxen och göra något assist och något mål.

Hur viktigt är det att bevisa för Erik att du ska spela i fortsättningen också nu?

– Bevisa behöver jag inte göra ett dugg. Folk vet vad jag kan och vad jag har gjort i PSV. Jag tror Erik vet var han har mig rätt bra. Under hans tid har man använts i tre positioner. Även om det inte varit det optimala att starta till vänster eller längst upp vet han att jag försöker göra det bästa för laget.

Nu tyder det mesta på att det blir Tobias Hysén Toivonen får som sällskap i anfallet. Detta mot ett Slovakien 27-åringen inte direkt har stenkoll på.

– Jag kan (Martin) Skrtel och (Marek) Hamsik. Sedan är jag rätt lost. Det kan bli långbollar eller ett spelande lag. Jag har ingen aning faktiskt. Men jag tror att det kommer bli kallt, säger Toivonen.