Använder stjärnan – för att sno talangen

Nu öppnar förbundet för att koppla in Zlatan

1 av 2
FOTBOLL

Bosniens stjärna Edin Dzeko försöker övertala Muamer Tankovic att välja bort Sveriges landslag.

Nu kan det svenska förbundet koppla in Zlatan Ibrahimovic i sina övertalningsförsök.

– Det är inte omöjligt, säger U21-landslaget förbundskapten Håkan Ericson.

Muamer Tankovic har slagit sig in i Fulhams a-lag och fick nyligen göra debut i Premier League. 18-åringens framfart har nu startat en annan dragkamp.

Dzeko: Hoppas du tar rätt beslut

Tankovic har bosniskt påbrå och de har nu hört av sig för att försöka få talangen att välja deras landslag. På söndagen avslöjade Manchester Citys bosniske stjärna Edin Dzeko den senaste taktiken i övertalningsförsöken.

Dzeko har lagt upp en bild på sitt Instagram-konto där han sitter vid ett middagsbord med Tankovic.

”Tillsammans, hoppas att du tar rätt beslut. Ju snabbare du tar det desto bättre för oss alla”, skriver Dzeko till bilden.

City-stjärnan var på Fulhams hotell i Manchester, där de laddar för bortamatchen mot United, i första hand för att hälsa på sina gamla kompisar Sascha Riether och Ashkan Dejagah som anfallaren spelade med i tyska Wolfsburg. Men enligt uppgifter till Sportbladet passade Dzeko då också på att aktivt försöka övertala Tankovic att välja Bosniens landslag före Sverige.

Svenska landslagets förbundskapten Erik Hamrén såg när Tankovic spelade hela förlustmatchen mot Sheffield United i FA-cupen på plats. På måndag ska också U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson resa till England för att bland annat träffa Tankovic.

– Jag ska titta på deras träning på tisdag och träffa honom där. Vi värderar spelarna efter deras kvalité och är de bra vill vi jättegärna att de spelar för Sverige. Då låter vi dem veta det också. I det här fallet har också Erik gjort en rundresa i England den här veckan och även träffat ”Mujo” för att prata med honom. Vi har verkligen understrukit att vi är intresserade om han fortsätter prestera så här, säger Håkan Ericson.

”Bra matcher bästa taktiken”

Ericson öppnar också för att Sverige nu kan använda Zlatan Ibrahimovic i sina övertalningsförsök.

– Jag har inte den kontakten direkt med Zlatan, utan Erik har den frågan, men det är inte omöjligt.

Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger att förbundet inte har någon aktiv taktik för att få unga talanger att välja det svenska landslaget men hoppas att spännande matcher och ett attraktivt spelsätt ska vara tillräckligt.

– Den bästa taktiken tror jag är att ha ett framgångsrikt landslag som spelar intressanta matcher. De matcher vi kunnat presentera som motståndare i närtid de senaste två åren är Brasilien, England, Argentina, Tyskland två gånger och ett EM. Jag tror också det allra viktigaste är framgångsrika och attraktiva motståndare och att själv spela en attraktiv fotboll. Det tror jag lockar. Vi är också medvetna om att det är ett exceptionellt litet nålsöga att ta sig in i a-landslaget. Många unga spelare kalkylerar också med möjligheten till speltid, säger Nilsson till Sportbladet.

Erik Hamrén hälsar via presschefen Niklas Bodell att han aldrig kommenterar hur dialogen förs med olika spelare.

ARTIKELN HANDLAR OM