Dementerar: ”Har inte bestämt sig”

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Förbundskaptenen Safet Susic hävdar att svenske jättetalangen Muamer Tankovic, 18, vill spela för Bosnien.

Svenska fotbollförbundet har inte hört något och hans agent dementerar.

– Han har inte bestämt sig, säger Fabio Alho.

Det var i går morse som Sportbladet återgav uppgifterna från klix.ba, Bosniens största nyhetssajt, där förbundskaptenen för det VM-klara landslaget, Safet Susic, i en intervju sa att svenske Muamer Tankovic uppgett att han vill spela för Bosnien.

– Vad gäller Tankovic så har jag fått bra information om honom. Dzeko träffade honom förra veckan och pratade med honom och då uttrycktes en önskan om att få spela för vårt landslag.

– Ordföranden i fotbollförbundet, Elvedin Begic, har pratat med Tankovics pappa om det här. Att sätta igång processen tar ett tag, sa Susic.

Eftersom Muamer Tankovic både representerat Sverige i pojk- och U19-landslag måste ett formellt landslagsbyte ske via Svenska Fotbollförbundet och Fifa.

– Vi har inte fått någon sådan förfrågan, säger landslagschefen Lars Richt. Jag vet inte om han har tagit något beslut, men jag hoppas att han har bestämt sig för att spela för Sverige.

”Pratar med spelarna”

Vad har Svenska Fotbollförbundet gjort?

– Vi pratar med spelarna, men ibland händer det att de väljer att spela för ett annat land. Erik (Hamrén), Håkan Ericson (U21) och Claes Eriksson (P18) har pratat med Tankovic. Jag tycker vi har hanterat det på ett bra sätt, säger Richt.

Bosnien använde Dzeko, hur ser ni på det?

– Det är inget fel i det. Vi talar inte om allt som vi gör. Vi har kontakt med spelarna när de här situationerna med val av landslag uppstår. Men vem och vilka som pratar med spelaren är säkert intressant medialt, men vi går vi inte ut med allt.

Har Zlatan Ibrahimovic pratat med Tankovic?

– Jag tänker inte gå in på några detaljer, säger Richt.

Muamer Tankovic själv vill inte kommentera de senaste uppgifterna från Bosnien, men hans agent Fabio Alho hälsar via sms:

– Han har inte beslutat sig för något. Det som kommit fram är bara tidningssnack.

När Fulhamspelaren intervjuades av Fotbollskanalen i januari så sa han:

– Man vet ju aldrig med fotboll eller vad som händer i framtiden, men det vore svårt för mig att välja bort Sverige, det land jag är född i och som jag spelat för sedan jag var 15.

FAKTA

Muamer Tankovics alternativ

Bli uttagen i Sveriges A- eller U21-landslag nu på torsdag.

A-landslaget möter Turkiet borta 5 mars.

Även om Tankovic spelar för svenska A-landslaget mot Turkiet eller EM-kval med U21-landslaget (mot Malta) kan han fortfarande byta landslag.

Det är först när han spelat en tävlingslandskamp på A-landslagsnivå som han är låst att bara representera Sverige.

Byta landslag till Bosnien-Hercegovina. En formell ansökan om landslagsbyte måste gå genom nationsförbunden via Fifa.

Det är oklart om Tankovic skulle hinna bli spelklar till Bosniens A-landskamp mot Egypten 5 mars. Men han hinner med stor sannolikhet bli tillgänglig för att spela VM i Brasilien för Bosnien.

Så fort Tankovic spelat en match för Bosnien, oavsett om det är vänskaps- eller tävlingsmatch, så är han låst att representera Bosnien i framtiden. Enligt Fifas regler får man nämligen bara göra ett nationsbyte.

ARTIKELN HANDLAR OM