AVSLÖJAR: Tankovic väljer spel för Sverige

Fulhams jättelöfte tar plats i Hamréns trupp mot Turkiet

FOTBOLL

Supertalangen Muamer Tankovic har gjort sitt landslagsval.

Fulhamspelaren väljer att spela för Sverige, erfar Sportbladet.

Senare i dag blir 18-åringen uttagen att spela landskampen mot Turkiet i mars.

Förra fredagen publicerade Bosnien-Hercegovinas största nyhetsportal Klix en intervju med den VM-klara nationens förbundskapten Safet Susic.

I denna sa Susic:

– Vad gäller Tankovic så har jag fått bra information om honom. Dzeko träffade honom förra veckan och pratade med honom och då uttrycktes en önskan om att få spela för vårt landslag, sa Susic.

Med i truppen mot Turkiet

Men nu erfar Sportbladet från källor med god insyn i bosnisk fotboll att man fått besked om att Tankovic väljer att fortsätta spela för Sverige som han tidigare representerat både i P- och U19-landslag.

Enligt Sportbladets källor ska Tankovic ha tagits ut av Erik Hamrén – som själv sett Tankovic på plats – till landskampen mot Turkiet 5 mars. Den svenska truppen presenteras senare i eftermiddag vid en presskonferens av Hamrén.

Tankovic kommer därmed inte göra nationsbytet och spela för Bosnien som samtidigt då möter Egypten. En process som det bosniska förbundet valt att inte börja genomföra via Fifa efter beskedet från Tankovic.

Muamer Tankovic, som efter nyår, spelat i tre Premier League- och tre FA-cupmatcher för Fulham, har själv tidigare sagt till Fotbollskanalen:

– Man vet ju aldrig med fotboll eller vad som händer i framtiden, men det vore svårt för mig att välja bort Sverige, det land jag är född i och som jag spelat för sedan jag var 15.

Har Zlatan övertalat honom?

Landslagschefen Lars Richt förklarade i Sportbladet:

– Vi har inte fått någon förfrågan om landslagsbyte från Bosnien. Jag hoppas att han har bestämt sig för att spela för Sverige.

Bland annat träffade Manchester Citys bosniske anfallsstjärna Edin Dzeko den svenske talangen för att få honom att välja Bosnien.

– Det är inget fel i det. Vi talar inte om allt som vi gör. Vi har kontakt med spelarna när de här situationerna med val av landslag uppstår. Men vem och vilka som pratar med spelaren är säkert intressant medialt, men vi går vi inte ut med allt, sa Richt.

Har Zlatan Ibrahimovic pratat med Tankovic?

– Jag tänker inte gå in på några detaljer, sa landslagschefen.

Återstår att se om den svenska lagkaptenen medverkat i att Tankovic valt Hamréns landslag.

FOTNOT: Erik Hamrén tar ut truppen mot Turkiet klockan 14.00. Du följer presskonferensen live på sportbladet.se.

ARTIKELN HANDLAR OM