Hamréns krav: Ni måste höja nivån

Budskapet till spelarna runt Zlatan

1 av 4
FOTBOLL

Efter 2-0 mot Estland väntar en betydligt tuffare uppgift för det svenska landslaget.

Inför EM-kvalpremiären mot Österrike kräver Erik Hamrén mer av spelarna runt Zlatan Ibrahimovic.

– De måste höja nivån, säger Hamrén.

Zlatan Ibrahimovic är svenska landslagets bäste målskytt genom tiderna och nyckeln i det kommande EM-kvalet. I genrepet mot Estland gjorde Zlatan båda Sveriges mål och nu kräver förbundskapten Erik Hamrén mer av de andra.

”Hade fyra målchanser till”

– I går hade Nabil (Bahoui) två jättebra möjligheter och Emil (Forsberg) en. Vi gjorde två mål men har fyra riktigt stora målchanser till. Där har du skillnaden på riktigt bra kvalité och mindre bra kvalité. Vi måste vara mer effektiva. Jag tror inte vi får sex stora chanser mot Österrike. Där måste vi ha en kvalité att vi sätter dit dem. Där har vi en världsstjärna och det är därför han gör de målen givetvis. Men där måste övriga höja nivån också. Vi som tränare kan inte göra så mycket mer än att komma till chanser.

Förbundskaptenen bekräftade att Ibrahimovic blir spjutspetsen mot Österrike den 8 september, och alltså inte kommer spela i en mer släpande roll. Inför mötet gör också Hamrén allt för att lägga över pressen på Österrike.

”Vi har väldigt dåliga spelare”

– Vi vill till EM och då får vi ta en match i taget. Vi får tuffast möjliga start men jag ser det som något positivt. Vi har allt att vinna, de är stora favoriter i mina ögon.

Trots det är någon ultra-defensiv inte att vänta mot Österrike.

– Österrike är lite Tyskland light, sättet att spela på är väldigt likt. Mot Tyskland gick vi in för att vara defensivt första halvlek och att de skulle ha svårt att skapa något. Men så stod det 0-3 efter en kvart och det kunde blivit väldigt många mål under första halvlek. Där blev vi väldigt passiva och gav dem för mycket möjligheter. Det är en utmaning att ta ut laget och där tog jag ut många defensiva spelare vilket i slutändan kanske inte var så bra.

På följdfrågan om Österrike verkligen är storfavoriter valde Hamrén en mer skämtsam ton.

– Vi har varit väldig dåliga, vann första matchen på nio månader och har väldigt dåliga spelare. Då måste de vara storfavoriter.

FOTNOT: Österrike-Sverige spelas 20.45 måndag och sänds direkt i kanal 5.

ARTIKELN HANDLAR OM