”Mamma älskade att jag spelade fotboll”

Olsson direkt från sorgearbetet till landslaget: Johan Elmander har stöttat mig

Foto: PONTUS ORRE
Martin Olsson spelade i 76 minuter i går mot Estland.
FOTBOLL

Martin Olsson åkte direkt från sorgearbetet med familjen till landslagsamlingen i Stockholm.

Nu kämpar 26-åringen för att komma tillbaka både mentalt och fysiskt efter sin mammas tragiska bortgång.

– Hon har betytt mycket, det var hon som tog hand om oss när vi var små. Pappa var inte där, säger Martin Olsson.

Martin Olsson spelade från start i EM-kvalgenrepet mot Estland och har varit Erik Hamréns förstaval på vänsterbacken. Men 26-åringen kommer till landslaget direkt från en mycket svår tid privat.

”Var sjuk i fem år”

Efter en längre tids sjukdom gick Olssons mamma bort för två veckor sedan.

– Jag tänkte hålla det lågt men det har varit tufft. Jag fick reda på det för två veckor sedan, inför Blackburn-matchen där skulle möta brorsan (Marcus) så det var tufft. Jag har svårt att smälta det. Man känner det hela tiden, jag försöker vara stark. Men det är en tuff tid just nu, säger Martin Olsson.

Mamma Maggie hade en viktig roll både i brödernas Olssons privata liv och karriärer.

– Hon har betytt mycket, det var hon som tog hand om oss när vi var små. Pappa var inte där. Så det var mamma som tog hand om oss. Vi har alltid varit nära, det är hon som gett oss råd och sagt åt oss att vara starka, säger Martin.

– Hon var sjuk i fem år. Det blev sämre förra året och nu på försäsongen sa de att hon har inte hade länge kvar att leva. Det var tufft ett tag, jag var tvungen att åka därifrån. Så jag spelade inga matcher där utan åkte hem till Sverige och träffade henne med hela familjen. Sedan fick vi beskedet någon vecka senare. Svaret. Sedan åkte hon tillbaka till Kenya. Men hon fick vara med sin familj där, det var det hon ville också. Hon åkte till Kenya. Hon fick sin önskan där att åka och träffa sin andra familj där.

”Johan har stöttat mig”

Olsson var dessutom avstängd tre matcher efter att ha knuffat domaren i Norwichs ligapremiär. 26-åringen tror att händelserna utanför planen kan ha påverkat hans omdöme på den och har därför nu valt att vara öppen med mammans bortgång inför sina lagkamrater.

– Jag hade mycket i tankarna då. Det kanske var en anledning till att jag gjorde det. Men det visste ingen då. Jag hade inte sagt åt någon i laget att jag hade fått beskedet. Jag höll det inom mig. Om jag snackat om det med tränaren och spelarna kanske det hade känts bättre men jag valde att ha det för mig själv. Det är något jag får lära mig av, att inte knuffa domaren igen.

– Det är såklart svårt nu, jag tänker på det varje dag men sedan har jag alla i laget som stöttar mig. Johan (Elmander) har också gått igenom samma sak typ så han har stöttat mig. Det är såklart tufft, jag missade fem matcher först och sedan en hel vecka när jag åkte till Kenya med brorsan och familjen. Sedan direkt till Stockholm från Kenya på söndags natt.

Funderade du på att tacka nej till landslaget?

– Klart jag tänkte på det. Om jag var mentalt förberedd. Men jag tänkte ändå att jag måste spela, hålla igång. Morsan hade velat det också. Att bara spela. Hon älskade att jag spelade fotboll, hon kollade på varje match också. Så jag ville inte missa någon match.

ARTIKELN HANDLAR OM