”Då skulle jag till Barcelona och så”

Nu öppnar Zlatans önskan för debutanten

Foto: PONTUS ORRE
FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic vill ha två kantspelare bredvid sig mot Österrike.

Det öppnar för, av Zlatan hyllade, ynglingen Nabil Bahoui.

Inför sitt livs kanske största uppgift läxar 23-åringen upp svenska fotbollstalanger och talar om Zlatan samt Hamréns fråga om han var svensk.

Det har gått fort för Nabil Bahoui. Efter 15 mål i Superettan för Brommapojkarna 2012 värvades yttermittfältaren till AIK och har gjort succé. Nu hoppas klubben sälja sin nyblivne landslagsman som den dyraste spelaren i AIK:s historia. Alltså för mer än 25 miljoner kronor.

– Om det blir så är det fantastiskt. Då slår jag det rekordet i alla fall, då kan man inte klaga. Men jag har en halv säsong på mig till vintern att visa att han har rätt. Sedan har jag två år kvar på kontraktet. Mitt mål är att fullfölja kontraktet, händer det något är det en bonus. Jag försöker inte ha för stora förhoppningar på mig själv, säger Bahoui.

”Då skulle jag till Barça”

23-åringen är blygsamt försiktig när det kommer till alla förhoppningar på framtiden.

– Ja, jag har lärt mig det med tiden. Förut, när jag spelade i BP, hade jag höga förväntningar och sa att jag skulle till Barça och så. Så gick det ganska dåligt i två år och då går du ner dig när du inte fullföljer dina förväntningar så jag har ändrat tankesätt. Nu kör jag på att allt som kommer är bonus.

Den mer försiktiga inställningen kombinerat med ett stenhårt jobb har inneburit två lyckade säsonger och en landslagsplats. Nu kan Erik Hamrén låta spelaren, han i en träningsmatch inför Bahouis första säsong i AIK undrade var svensk, starta mot Österrike.

– Det känns som karriären gått fort. Det gick bra när man var lite ung, sedan lite tufft och de två senaste åren har det gått ganska fort. Det speglar lite hur det gått.

Har du påmint Hamrén om det?

– Nej, det har jag inte, säger Bahoui med ett leende.

Zlatans egen önskan

Hur Hamrén tänker är fortfarande oklart men Zlatan Ibrahimovic vet i alla fall vad han vill. På fredagens presskonferens uttryckte lagkaptenen en tydlig önskan om att ha två naturliga kantspelare vid sin sida mot Österrike.

– Jag har inte tänkt på det men vi har massor av yttermittfältare. Det är upp till Hamrén och ledarstaben vilka som ska spela. Jag gör mitt jobb på träning så får vi se hur långt det räcker.

Hur känns det att höra det beröm du fått av Zlatan under veckan?

– Det är en fantastisk känsla. Smickrande och man försöker ta åt sig allt beröm man får och visa att det stämmer varje gång. Så man inte bara är bra en gång.

Som anledning till sin utveckling pekar Bahoui ut den extra träning han gör, utöver passen med AIK.

– Jag har några jag kör extra med. När det är säsong har jag en som jag kör extra med en gång i veckan, typ efter match. Men på vintern kan det vara tre stycken jag kör med när vi har ledigt. Så det är ganska många faktiskt.

Är det många i laget som kör på samma sätt?

– Inte vad jag vet.

”En inställningsfråga”

23-åringen säger att han framförallt utvecklat fysiken under de extra passen – något som Hamrén pekade ut som en av anledningarna till att mittfältaren fick chansen i landslaget. Nu undrar Bahoui varför inte fler följer succéreceptet?

– Man försöker ge tips men det är inte så att jag lyckats och ska börja ge tips. Jag har mer fokus på mig själv. Men de som är nära försöker jag ge tips.

Det är knappast bara Bahoui som lyckats i träningsgruppen från Bosön heller. På vintrarna samlas där också lovande namn som John Guidetti, Miiko Albornoz och Simon Tibbling.

– Det finns många, det är Ludwig (Augustinsson) också. Vi är många som brukar vara på Bosön på vintrarna. Det verkar ge resultat och jag tycker fler borde göra så.

Varför gör inte fler det? Är de lata?

– Bra fråga, jag vet faktiskt inte. Det är väl en inställningsfråga.

Hur ska man förändra den?

– Ju fler som blir bättre och blir proffs så kanske folk vaknar. Men det är mitt råd, att göra det lilla extra.

Bahoui och Pontus Wernbloom stod över lördagens träning. Wernbloom har fortfarande problem med en smäll mot knäet och Bahoui har en överbelastning i vänster ljumske men båda ska träna för fullt på lördagen. Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i full träning efter sin förkylning.