Blev Mohikan-Kim med hela England

Källström: Är samhället vi lever i

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE
Sportbladets Patrik Sjögren och Kim Källström.
FOTBOLL

Den 31 januari 2014 blev Kim Källström inte bara Arsenals spelare – han blev samtidigt ytterst motvilligt Mohikan-Kim med hela England.

Sportbladet bestämde sig för att ta reda på hur och varför.

Det ledde oss till en svensk man som 14 år efter skapandet fått se sin bild flyga över världen.

Den 31 januari 2014 – efter att ha jagat tyske landslagsmannen Julian Draxler under hela transferfönstret – kunde Arsenal till sist presentera ett nyförvärv. Men det var inte den tyske supertalangen som gled in till träningsanläggningen på Deadline Day. När bildörren öppnades fick fansen istället se en 31-årig svensk vid namn Kim Källström.

”Alla som känner mig vet”

Om de blev förvånade då var det bara början. Bara minuter efter att ryktet om Källströms övergång till Arsenal började få fart tog en annan historia sin början. Plötsligt spreds en samlarbild från svenskens tid i Häcken som en löpeld över landet. Källström var plötsligt Mohikan-Kim med hela England.

– Vad ska jag göra? Det är samhället vi lever i med tanke på hur lätt det är att gå in i Photoshop och ändra utseendet på folk, säger Kim Källström om bilden.

Engelska journalister publicerade samlarbilden och bland de som gjorde sig lustig över fotot fanns även legendarer som Stan Collymore. Alla med utgångspunkten att fotot är äkta.

– Den är inte på riktigt. Jag tror alla som känner mig vet att det inte är jag. Det syns ganska tydligt också att det inte är jag, säger Källström.

Sportbladet nöjde sig självklart inte där utan vi tog fram förstoringsglaset, Ture Sventon-kostymen och packade upp semlorna för att gå till botten med mysteriet. Det visar sig att bilden inte på något sätt är en nyproduktion.

Efter vidare efterforskningar på nätet springer vi på vad som kan vara ursprungskällan till bilden. Den leder oss till en man i 35-årsåldern, bosatt i de sydöstra delarna av Sverige.

– Vilken bild? Vem har sagt att jag gjort den? Hur fick du tag på mitt namn?

”Beckham påverkade världen”

Mannen, som vill vara anonym, bekräftar sedan att mohikanen placerades på Kim Källströms huvud med hjälp av ett bildredigeringsprogram redan under svenskens tid i allsvenskan.

– Oj, den där är gammal. Från sekelskiftet nånstans. Den är inte bara gammal, den är givetvis fejk också.

– Men det stämmer att det är jag som har gjort den. Jag och två polare höll i en sajt som drev med svensk fotboll, när allsvenska intresset på många sätt peakade. Vi hade inte riktigt lika många läsare som vi tyckte att vi förtjänade, men de vi hade var trogna.

Hur kom ni på idén?

– Vad gäller Kim-bilden så rådde det rena mohikanhysterin då, i en tid när Beckham fortfarande påverkade hur världens alla fotbollsspelare skulle klä sig, tatuera sig och klippa sig. Jag har för mig att vi funderade på vem som var mest osannolik att ta efter den där klippningen. Valet föll på Kim – och jag tryckte på honom den där tuppkammen.

Hur ser du på att ni gjort Kim Källström till Mohikan-Kim med hela England?

– Oerhört hedrande hur ett så gammalt fotomontage fått vingar 2014, nu när nätet är fullt av photoshoppande whiz kids som sprutar ur sig geniala mästerverk i sociala medier.

– Nu önskar jag bara att nån skapar en liknande sajt som gör allsvenskan lite sexigare igen, svensk fotboll tar sig själv på alldeles för stort allvar. Varför inte Henrik Larsson i Peter Swärdh-frisyr?

Finns det något du vill säga till Kim?

– Om Kim har farit illa av detta kan jag bara be om ursäkt, men mohikanfrillan var en av våra snällare grejer. Vi hade bland annat ett par Steve Galloway-montage i pipeline också, som aldrig nådde längre än till ritbordet.