”Kunde inte prata – inte titta på honom”

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE
Zlatan Ibrahimovic och Erkan Zengin.
FOTBOLL

Erkan Zengin och Jimmy Durmaz har gjort succé i nya Z-kedjan.

EM-kvalhjälten Erkan Zengin tror inte han nått dit utan pappans tvång i tonåren.

I landslagets podd berättar duon nu om hur mycket deras familjer har betytt och om stressen vid första mötet med Zlatan Ibrahimovic.

– Jag var så svettig, det rann svett från fingrarna, säger Zengin.

Förra måndagen räddade Erkan Zengin en poäng mot Österrike i EM-kvalet (1-1). Efter målet firade han, Jimmy Durmaz och Zlatan Ibrahimovic vilt.

Den nya Z-kedjan fick en succéstart och lagkaptenen fick efter matchen frågor om relationen mellan honom och Erkan Zengin.

I Svenska fotbollförbundets intervjuserie i poddform med programledaren Soran Ismail berättar nu Erkan Zengin och Jimmy Durmaz om första samlingen med Zlatan Ibrahimovic.

Det var nervöst.

– Det var ganska stressigt. Det var bara stressigt att träffa Zlatan. Jag var så svettig, det rann svett från fingrarna. Det droppade och jag var tvungen att torka av mig på shortsen så ingen skulle se, säger Erkan Zengin i podden som publiceras på Svenska fotbollförbundets hemsida.

”Ingen stress mannen”

Under EM-kvalsamlingen upplevde han att AIK:s Nabil Bahoui kände något liknande.

– Han den nya, Nabil kände samma sak. Vi skulle käka tillsammans. Han satt med oss. Han kunde inte prata, inte titta på HONOM. Exakt så kände jag när jag kom och jag sa det. Ingen stress mannen, sa jag, jag kände samma sak.

I podden, som spelades in före EM-kvalmatchen mot Österrike, berättar Turkietproffset Zengin (Eskisehirspor) och Greklandsproffset Jimmy Durmaz (Olympiakos) om hur mycket deras familjer betytt för dem.

– Jag bodde hemma fram till jag var 19, sen flyttade jag till Malmö. Det var jobbigt. De fick åka ner till Malmö och ta hand om mig, säger Jimmy Durmaz.

–När det gäller fotbollen var det hårt. Men inte så. Farsan var alltid där, varje träning och varje match. Det var inte den pressen, det var alltid roligt för oss, säger Jimmy Durmaz och säger:

– Det var aldrig så att de tvingade oss att spela.

Erkan skrattar:

–Min farsa tvingade mig. Han tvingade mig att välja lag också. Jag spelade i Norsborgs IF, då sa pappa att du måste spela  med svenskar för att utveckla dig.  Så vi åkte till Hammarby, jag var den enda blatten som spelade, sen var det svenskar. Det var tvång av farsan.

– Glädjen kom efteråt, jag var liten och fattade inte så mycket. Jag var ledsen från början för alla som jag hängde med i Fittja tränade tillsammans.

– Om inte min pappa varit så som han var skulle det inte hänt någonting. Han var riktigt hård mot mig. Efter träningarna fick jag springa ute i skogen. På vintern tände han helljuset  på bilen sen fick jag springa, jag vet inte hur många kilometer, säger Erkan Zengin.

Starka familjeband

Fick du stryk, undrar Soran Ismail?

– Nej, jag har aldrig fått stryk av farsan.

Banden med familjen är starka och finns där fortfarande för båda.

– Vi hade köpt ett hus jag och min fru, vi hade precis gift oss och jag sa att det funkar inte. Vi ska hem till mamma, säger Erkan som flyttade hemifrån först när han blev proffs i Turkiet.

För Jimmy Durmaz var det naturligt att ta hjälp av sin far, som kan turkiska, när han hamnade i kontraktsbråk med Genclerbirligi i somras.

Grekiska Olympiakos hade lagt ett bud, Durmaz kontrakt skulle gå ut nästa sommar, men det dröjde innan Jimmy själv kom överens med den grekiska klubben. När han väl gjorde det backade Genclerbirligi.

– Jag gick in till presidenten och sa att jag lämnar. Han sa du lämnar inte, du stannar här.  Sen blev det ett helvete. Farsan fick åka ner från Sverige till Turkiet. Farsan är hård, han pratar turkiska, så jag ville ha honom där. Det löste sig, med lite hårda ord. Direkt när presidenten sa att jag kunde åka så packade jag väskan och sprang.

Lyssna på podcasten här!