Kravet: Porta dem från EM-kvalspelet

Kräver att Ryssland kastat ut innan mötet med Sverige

Foto: TT
FOTBOLL

Ryssland är gruppfavorit och Sveriges kommande motståndare i EM-kvalet.

Nu kräver Ukrainas fotbollsförbund att ryssarna kastas ut ur turneringen.

– De ignorerar fotbollsfamiljens grundläggande principer, säger förbundets president Anatoliy Konkov enligt AP.

Ryssland och Ukraina är i konflikt efter att Ryssland annekterat Krim-halvön – något som kan få konsekvenser även för det ryska fotbollslandslaget. Ukrainas fotbollsförbund kräver nu att Fifa och Uefa inför sanktioner mot hela den ryska fotbollen.

”Bryter mot sina åtaganden”

Sedan tidigare har Uefa bestämt att tre klubbar från Krim som flyttat till det ryska seriespelet inte får delta i officiella matcher. Nu kräver ukrainska fotbollsförbundets president Anatoliy Konkov att sanktionerna utökas.

– De bryter mot sina åtaganden, säger Konkov enligt AP.

Ukrainas fotbollsförbund har nu framfört sitt krav i ett brev till Uefas president Michel Platini och Fifas Sepp Blatter, skriver AP. Där ber Konkov förbunden att stänga av såväl ryska klubblag som det ryska landslaget från alla internationella matcher.

– De ignorerar fotbollsfamiljens grundläggande principer, säger Anatoliy Konkov.

Hamrén: Inte tänkt på det

Sverige möter Ryssland på Friends Arena den 9 oktober. Inför den föregående matchen mot Österrike i Wien fick förbundskapten Erik Hamrén frågan om hur han ser på Rysslands situation och risken att de drabbas av sanktioner från Uefa.

– Jag har inte tänkt på det eftersom jag haft nog med att försöka lista ut hur jag ska slå er. Politiken i Sverige och i världen lämnar jag åt de som är bättre på det. De lämnar åt mig att ta hand om fotbollen. Jag har inget svar på den frågan, svarade Erik Hamrén då.