”Svårare att hantera som Zlatan är nu”

Lagerbäck om sprickor och Ibrahimovics makt i PSG och landslaget

Foto: BILDBYRÅN
FOTBOLL

Paris Saint-Germain påstås ha störts av sprickor i spelartruppen inför matchen mot Barcelona.

Lars Lagerbäck tror att Zlatan Ibrahimovics starka ställning kan skapa problem – även i landslaget.

– Zlatan växte ju hela tiden under mina år men han blev aldrig ett problem på det sättet eftersom han hade för starka motparter, säger Lagerbäck i Viasat Fotbolls studio.

Enligt fransk press ska framförallt de franska spelarna i Paris Saint-Germain vara upprörda över den stora makt Zlatan Ibrahimovic har. Svensken är inte bara lagets klarast lysande stjärna utan har även tät kontakt med klubbens president.

”Svårare att hantera”

Lars Lagerbäck, svensk förbundskapten 2000-2009, säger att brist på utmanare om ledarrollen i ett lag kan skapa problem.

– Zlatan växte ju hela tiden under mina år men han blev aldrig ett problem på det sättet eftersom han hade för starka motparter. Däremot så uppstod det lite spänningar internt i gruppen och det tycker nog jag är bättre än om du får en spelare som blir oerhört stark i en grupp, jag vet inte jag är inte innanför kulisserna nu, men som kanske Zlatan är i landslaget och Paris. Det är svårare att hantera tror och trycker jag, säger Lagerbäck i Viasat Fotbolls studio.

66-åringen säger sig inte veta om Zlatan är ett problem i PSG eller landslaget men menar att hans starka ställning kan ge upphov till just det.

– Jag tror att det är svårare ur ledarsynpunkt att hantera det. Det är möjligt också att om en spelare blir extremt stark både i hur man spelar och livet utanför planen så kan det då irritera andra spelare. Om det är situationen i Paris vet jag inte men jag tror som sagt att det är tuffare att hantera det både för spelarna i en grupp men framförallt för ledningen och tränaren.

”En väldigt, väldigt stark roll”

Lagerbäcks uppfattning är att Ibrahimovic i dag har en ”väldigt, väldigt stark roll” i det svenska landslaget. Något som inte var möjligt under 66-åringens egen tid som svensk förbundskapten på grund av andra starka ledare.

– Det beror på de övriga spelarna. Är de tillräckligt starka som under min tid, vi hade många starka informella ledare. Jag menar att de övriga spelarna har en viktig roll. Jag skulle föredra om situationen är sådan att andra spelare utmanar lite för det tror jag laget mår bättre av.