Förbundet försvarar miljonturén

Lars Richt.
FOTBOLL

STOCKHOLM/DUABAI/ABU DHABI. Var 20:e testspelare når A-landslaget efter januariturnén.

Svenska Fotbollförbundet anser att det är värt de hemliga miljonkostanderna trots avhoppen.

Nu svarar SvFF också på kritiken varför de åter reser till ett land där homosexualitet är förbjudet enligt lag.

Sedan Erik Hamrén tillträde har uppemot hundra spelare testats under fem januariturnéer. Sex stycken kan betraktas som ordinarie i den ”riktiga” svenska landslagstruppen: målvakten Kristoffer Nordfeldt, Mikael Lustig, Emil Forsberg, Nabil Bahoui, Jimmy Durmaz och Pierre Bengtsson.

Det tycker SvFF är ett bra facit:

– Januariturnén ger spelarna internationell erfarenhet, bra träningsmöjlighet i en bra omgivning och en möjlighet för förbundskaptenen att titta närmre på och bättre lära känna spelarna, säger landslagschefen Lars Richt.

”Planerar för avhopp”

I år har sex spelare hoppat av på grund av utlandsflyttar till europeiska klubbar och den ursprungliga truppen är försvagad. Det är inget argument för att lägga ner januariturnén, enligt SvFF:s Lars Richt.

– Vi planerar för avhopp, förklarar han.

Lika öppna för medlemmar och fans är inte SvFF när det gäller miljonkostnaderna för januariturnén:

– Vi kommunicerar aldrig summor eller finansieringsformer för våra utlandsresor eller matchresor men det det medför ju intäkter, bland annat från tv. Det måste man komma ihåg, påpekar Lars Richt

En annan ständigt aktuell fråga är är varför Sveriges fotbollslandslandslag åter väljer att resa till länder vars lagstiftning på flera områden är väsensskild den svenska. I Förenade Arabemiraten är till exempel homosexualitet förbjudet enligt lag:

– Det är ett land som Sverige har helt normala relationer till vad gäller politiskt, kulturellt och ekonomiskt utbyte. Vår inställning är att vi spelar i länder som Fifa, Sverige, FN och EU har normala relationer till – även om där finns lagar, företeelser och annat som inte stämmer överens med svensk idrotts värderingar, säger landslagschefen Lars Richt.

ARTIKELN HANDLAR OM