”Han är intresserad av spel i landslaget”

Ny vändning i Quaison-historien

FOTBOLL

ABU DHABI. Robin Quaisons två mål för Palermo återaktualiserar frågan om vilket landslag han ska spela i: Sverige eller Ghana.

Och hur det egentligen blir med U21-landslaget.

– Han säger att han fortfarande är tillgänglig för Sverige och det är glädjande att höra, säger U21-förbundskapten Håkan Ericson.

Robin Quaison var med på fjolårets januariturné.

U21-kaptenen svarar på frågor i samband med januariturnén i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten.

Ingen från landslaget har varit på plats i Italien för att se Robin Quaison, 21, i Palermo. De har heller inte sett gårdagens målsuccé med två mål på två minuter under ett inhopp mot Fiorentina.

– Vi har naturligtvis tittat på de inhopp han har gjort i efterhand men svårt att bevaka på plats när man inte vet om han spelar. Hittills har sannolikheten varit ganska låg att han ska spela, då har vi tittat på inhoppen i efterhand. Jag såg inte matchen i går men ska se till att se hans minuter nu också, säger Håkan Ericson.

Det var i höstas som Quasion inte blev uttagen till U21-kvalet. I samband med det gjorde hans agent Hasan Cetinkaya ett utspel att Robin kunde välja Ghanas landslag i stället.

Håkan Ericson:

– Han blev inte uttagen till kvalmatcherna, sedan blev det ett utspel från agentens sida att han skulle välja Ghana. I samband med det sökte jag Robin och lämnade ett par meddelanden men han hörde inte av sig tillbaka. Sedan har det inte varit aktuellt för mig att ta ut Robin. Det var inte aktuellt mot Frankrike. Däremot har "Mackan" (Marcus Allbäck, spelaransvarig i A-landslaget) pratat med honom. Robin säger att han fortfarande är tillgänglig för Sverige och det är glädjande att höra.

Har han då mer glidit över till A-landslaget bevakningsområde?

– Nej, det kan jag inte säga. Vi gjorde en allmän planering vilka spelare vi ska bevaka och då tog "Mackan" samtalet till Robin för att höra med honom. Om Robin ska välja landslag är det A-landslaget han måste bestämma sig för. Han kan ju spela hos mig i U21 men ändå välja Ghana, säger Håkan Ericson.

”Hög nivå”

U21-förbundskaptenen ser en stor potential i Robin Quasion men har också vissa synpunkter:

– Robins högstanivå är väldigt hög. Därför är jag inte förvånad att han kommer in och gör två mål i italienska ligan. Däremot söker jag en jämnhet hos Robin, där prestationen blir mer jämn. En helhet i hans spel inkluderat defensiven. Därför är det intressant att se hur han acklimatiserar sig i Italien, om han kan ta en plats och få mer speltid på den nivån. Det är det svaret jag vill ha av Robin.

Att han är tillgänglig för Sverige behöver ju inte vara samma sak som att han har bestämt sig för Sverige?

– Nej, så är det. Allt ställs på sin spets den dagen vårt A-landslag eventuellt vill ta ut honom eller att Ghanas A-landslag vill göra det. Det är då han måste bestämma sig. Vi vill ha ett besked vartåt han lutar och det har ju i alla fall inte varit så att han aktivt sökt ett annat medlemskap vad jag förstår. Nu fick vi dessutom från "Mackan" att Robin är intresserad av att spela i det svenska A-landslaget.

Tror du att han är sur på dig för att lämnades utanför kvaltruppen i höstas?

– Nej, det tror jag inte. Det är klart att alla alltid vill komma med men vi har haft ganska många samtal. Dels har jag alltid motiverat varför han inte har startat och någon gång hamnat på läktaren. Som med alla blir man sur just då men jag tycker att vi har haft en rak och öppen dialog.

Men är det inte ovanligt att en spelare inte svarar eller ringer tillbaka när en förbundskapten ringer?

– Jo, det kanske det är men i det här fallet var det en speciell situation i och med att det här utspelet kom. Jag vet inte hur mycket Robin låg bakom eller hur mycket andra krafter låg bakom.

Är ingen nackdel

– Innan jag vet Robins inställning vill jag egentligen inte uttala mig. Jag ser det som så naturligt att om han är aktuell för mig kommer jag att ringa honom och höra om han fortfarande brinner och är intresserad. Gör han det är jag glad att kunna ta ut honom om jag tycker att han är tillräckligt bra i konkurrensen med de andra.

Hur ser du på den här typen av utspel, är det ett sätt att sätta press på er?

– Ja det kan det ju vara. Det är en verklighet vi lever i idag. För mig är det viktigt att inte behandla spelare olika. Det ska varken vara en nackdel eller fördel att man har två möjligheter. Därför försöker jag vara väldigt strikt och se att han kan tillföra oss det fotbollsmässiga jag vill ha. Först då blir det aktuellt att ställa de frågorna. Det får aldrig bli så att man har en fördel av att kunna spela i ett annat landslag och kommer med före någon annan som man egentligen tycker är bättre. Det är i alla fall min ståndpunkt.

Kan det vara en nackdel med sådana utspel?

– Nej, jag försöker att inte vara långsint. Däremot om det handlar om att man inte har motivation då blir det en nackdel. Men vi är människor allihopa och kan göra saker i affekt. Nu kanske det inte var Robin som låg bakom. Han ligger inte på minussidan för den sakens skull, det gör han absolut inte.

När du säger att det inte var Robin som låg bakom, vad menar du då?

– Jag vet ju inte. Den som uttalade sig var agenten i det här fallet. Hur mycket Robin var delaktig törs jag inte svara på. Det var den frågan jag tänkte ställa när jag sökte honom.

”Är en bra kille”

Nästa steg för dig är alltså att följa hans prestationer under våren och sedan ta ett samtal inför U21-landskamperna i mars?

– Ja det är klart. Fortsätter han att spela i Italien är det klart att jag ska titta på honom och ställa det i relation till andra. Han har ju kvaliteter som gör att han hela tiden är aktuell för mitt landslag givetvis.

Skulle det inte vara bra att prata med honom och reda ut allting face-to-face?

– Jo, det är klart. Det kan det nog vara.

Vi får hoppas att han svarar då.

– Ja det gör han säkert. Robin är en bra kille, säger U21-förbundskapten Håkan Ericson.

ARTIKELN HANDLAR OM