94-hjälten: ”Skulle inte säga nej”

Stefan Schwarz om att kunna lösa landslagets problemtid

Stefan Schwarz är på plats i Abu Dhabi.
FOTBOLL

ABU DHABI. 94-hjälten Stefan Schwarz sållar sig till raden av ex-spelare som erbjuder sina tjänster för att hjälpa landslaget ur svackan.

– Jag är absolut intresserad. Jag skulle aldrig säga nej till svenska landslaget, säger Schwarz, 45.

Diskussionen om svensk landslagsfotboll har tagit fart ordentligt efter det svaga 2014 där Sverige bara vann två matcher och rasade till 44:e plats på Fifa-rakningen.

Förre lagkaptenen Patrik "Bjärred" Andersson har visat intresse för att ta över som landslagschef efter Lasse Richt, 60.

I dag var Stefan Schwarz på plats på landslagets träning under januariturnén i Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten. I första hand för att besöka en portugisisk vän som jobbar med ett lag i den inhemska ligan.

Bor i Portugal

I ett samtal med Sportbladet berättar Schwarz att han har både intresset och en önskan om att engagera sig i landslaget i en tränarroll framöver.

– Ja det måste jag absolut säga. Analysera nya tendenser, utveckla, det är viktiga saker. Sedan om det är Sverige – absolut. Jag är uppvuxen i Sverige och har svenskt medborgarskap. Sedan vilken tidpunkt det får framtiden utvisa, säger Schwarz som bor i Cascais, Portugal.

Så om landslagschefen Lasse Richt hör av sig?

– Jag skulle aldrig säga nej.

Vad tror du om Patrik Andersson som ny landslagschef framöver?

– En duktig spelare som varit med länge inom fotbollen. Jag tror att diskussionen vi ser nu är viktig men det är nog många som vill bli landslagschefer. Han är duktig på fotbollen, det är han. Det finns många duktiga gamla spelare men det gäller att hela tiden vara uppdaterad hur fotbollen ser ut. Patrik är en bra ledare och en bra kille.

Stefan Schwarz jobbade under 2012 som assisterande till Åge Hareide i Helsingborg men har i dag inget tränarjobb utan arbetar bland annat med försäsongsturneringen i Algarve som flera allsvenska lag deltar i varje år.

ARTIKELN HANDLAR OM