”Har varit lite väl beroende av Zlatan...”

Elmander om den känsliga frågan: Ju förr andra kliver fram desto bättre

Foto: Foto: Bildbyrån
någon att luta sig mot Johan Elmander medger att landslaget varit för beroende av Zlatan Ibrahimovic i vissa matcher. ”Vi kan inte bara luta oss tillbaka på vår stora stjärna. Vi vet att en dag kommer han att sluta. Ju förr folk runtomkring tar steg och visar det, desto bättre kommer det att gå.”
FOTBOLL

ABU DHABI. Dagen då Zlatan Ibrahimovic slutar spela fotboll kommer allt närmre.

– Ju förr andra kliver fram, desto bättre. I några matcher har vi nog varit lite väl beroende av Zlatan och sökt honom i varenda situation, menar veteranen ­Johan Elmander, 33.

Under 2014 vann Sverige bara två landskamper och rasade till 44:e plats på Fifa-rankningen. En del av kritiken har handlat om att landslaget varit alltför beroende av Zlatan Ibrahimovic.

I en intervju med Sportbladet i lördags sa före detta landslagskaptenen Patrik ”Bjärred” Andersson till exempel:

– Det är viktigt att spelarna runt Zlatan får ta plats och vågar ta plats. Självklart ska Zlatan involveras så mycket som möjligt i spelet men vi får inte glömma bort att det är fler som gör ett lag.

Landslaget befinner sig just nu på januariturné i Abu Dhabi med talanger från de skandinaviska ligorna. Men även Bröndbys Johan Elmander, 33, är med i truppen efter en tung höst där hans pappa hastigt gick bort.

– Är man inte riktigt stark mentalt för att man har en sorg i kroppen så... ja, det var en tuff tid. Jag kom på mig själv att inte riktigt fatta det. Det kanske är en skyddsmekanism man har inom sig, att skjuta undan det. Jag trodde att fotbollen skulle bli en liten räddning, att kunna fokusera på något annat, men det blev nästan tvärtom, mer en belastning, säger Elmander.

Vill avsluta med EM

Nu är han tillbaka, siktar på en plats i EM-kvaltruppen för att sedan ha som målsättning att avsluta den långa landslagskarriären med ett framgångsrikt EM i Frankrike 2016.

– Vi har egentligen en jätte­bra trupp, vi har en bra mix, vi har fått in en del unga spelare. Jag satt hemma och tittade på senaste landskamperna där jag tackade nej. Jag tycker att det fanns spelare som gjorde det jättebra.

– Vi har en fantastisk grupp som står samman fastän det har blåst lite i medierna och bland supportrarna. Vi har fantastiskt roligt tillsammans. Har man det och tror på varandra, då kan man nå långt. Men 2014 är vi inte nöjda med, säger Johan Elmander.

”Lagt stort ansvar”

Johan Elmander räds inte att diskutera frågan som ibland upplevs som känslig bland spelarna: Lagets så kallade Zlatan-beroende.

– Vi kan inte bara luta oss tillbaka på vår stora stjärna heller. Vi vet att en dag kommer han att sluta. Ju förr folk runtomkring tar steg och visar det, desto bättre kommer det att gå för landslaget. 

Har ni varit för beroende av honom? 

– Han har ju verkligen levererat men för beroende…jag vet inte…jo, självklart, han har avgjort matcherna, så i det läget är han fantastisk. Han är med i alla farligheter och allting. I några matcher har vi nog varit lite väl beroende av Zlatan och sökt honom i varenda situation och lagt ett väldigt stort ansvar på honom som han visserligen klarar av men någon gång kanske man ska våga ta ett eget avslut, gå på skott i stället.

Riskerar man inte en hårtork då?

– Nej, absolut inte, det får man verkligen inte. Han är en väldigt bra lagkapten som ger positiv feedback. 

Att inte söka Zlatan vid varje tillfälle är initiativ som måste komma från spelarna själva på planen, menar Johan Elmander och berättar att ämnet har varit uppe till diskussion i gruppen.

– Självklart. Alla känner väl det själva, att vi ska försöka lösa det tillsammans. Zlatan var borta mot Ryssland till exempel, när Ola (Toivonen) spelade i stället. Då pratade vi samman oss, nu måste vi ta ett ansvar, nu saknar vi en jättestor nyckel, nu får vi fan bevisa att vi klarar av det mot bra motstånd. Och vi spelade 1–1 mot bra motstånd.

Läs tidigare delar i Hur mår Blågult?-serien:

1. Experterna: Det vill vi förändra i Blågult (10 jan)

2. Hamréns facit: Endast 1 av 20 lyckas (11 jan)

3. Förbundskaptenens svar på kritiken (12 jan)

FAKTA

SCHEMA JANUARITURNÉN

Torsdag 15 januari: Sverige–Elfenbenskusten 18.30, Mohammad Bin Zayed Stadium (Sänds i TV12)

Måndag 19 januari: Sverige–Finland 18.30

HUR PÅVERKAS LANDSLAGET NÄR ZLATAN SLUTAR?

Hans Backe, 62, före detta tränare, expertkommentator Kanal 5/C More:

– Högprofilerade spelare avgör matcher. Det är bara så. Jag har haft sådana spelare i mina lag och det kan gnällas lite om allt möjligt men det är nästan alltid de som avgör till slut. Det är klart det blir kännbart, det är inget snack om den saken.

Isaac Kiese Thelin, 22, Malmö FF:

– Jag tror att det kommer påverka väldigt mycket så klart. Han är en av de bästa i hela världen, och den bästa nånsin i Sverige. Vi kommer att lida utan honom, det är en självklarhet. Men folk kommer och folk går, sådan är fotbollen. Det är bara för ala andra spelare att steppa upp.

Nabil Bahoui, 23, AIK:

– Han kommer att lämna ett stort tomrum efter sig eftersom han är den fotbollsspelare han är. Sedan är det upp till andra att ta för sig när den dagen kommer. Han spelar fortfarande, det är tur det.

Lars Lagerbäck, 64, före detta förbundskapten, nu förbundskapten för Island samt expertkommentator på Viasat:

– Det blir en utmaning. En sådan spelare kommer att vara saknad både på utanför och planen. Det är tveksamt om vi någonsin får fram en så extremt dominant spelare igen. Samtidigt har andra bra spelare slutat tidigare, och för att använda en klyscha måste laget kliva fram, övriga spelare behöver höja sig några procent för att kompensera det som försvinner med Zlatan.

Patrik "Bjärred" Andersson, 43, före detta landslagskapten:

– Då får någon annan kliva fram.

Stefan Lundin, 59, sportchef Svensk elitfotboll:

– Det kommer ha en stor betydelse för hela vår landslagsverksamhet. Det betyder att vi måste intensifiera utbildningen av spelare. Vi vet redan att vi måste påbörja utbildningen tidigare. Exakt vad det betyder kan vara olika för spelare till spelare. Men de spelare vi tror kan bli den nye Zlatan måste erbjudas fungerande faciliteter, bra tränare och goda förutsättningar i tidigare ålder.

ARTIKELN HANDLAR OM