”Någon gång måste ’Isak’ sluta spela”

Isaksson utmanas av Olsen – Hamrén: ”Han har imponerat”

Robin Olsen valde Sverige och inte Danmark. I dag ställs han mot stjärnorna i Elfenbenskusten.
FOTBOLL

ABU DHABI. Andreas Isaksson har gjort 117 landskamper sedan han tog över som förstemålvakt i Sveriges landslag 2002.

Robin Olsen blir i dag den 15:e keepern att utmana om posten – och han debuterar mot tuffaste motstånd: Elfenbenskusten med en formstark Yaya Touré i spetsen.

– Det är inget jag är rädd förr, säger Olsen, 25.

Vi sitter på en bänk strax intill träningsplanen i Abu Dhabi. Det är januari 2015 och jag har gjort det här förut: Jag pratar med en målvakt som ska göra debut i landslaget och frågorna handlar om vad han tror om sina chanser att peta Andreas Isaksson, 33.

14 stycken har försökt sedan ”Isak” ryckte till sig handskarna från Magnus Hedman hösten 2002 – ingen har lyckats.

Robin Olsen är den 15:e i raden.

”Har möjligheten”

Han har gått en ovanlig väg: Slog igenom sent i moderklubben Malmö FF, gjorde succé i Champions League i höstas, bestämde sig först i vintras för att representera Sverige och inte Danmark där hans föräldrar kommer ifrån.

Varför valde du till slut Sverige?

– Det handlade om vilket landslag jag verkligen ville representera. Jag har alltid spelat i svensk fotboll, jag har koll på den, det är inget som blir nytt för mig. Det var den slutgiltiga anledningen, säger Robin Olsen, 25.

Förbundskapten Erik Hamrén engagerade sig i frågan i somras. 

– Jag är väldigt imponerad av honom och tror väldigt mycket på honom. Jag sa till honom det måste vara en härlig konkurrens – vem ska ta över efter Andreas Isaksson?

Många har försökt, ingen har lyckats…

– Nä, men någon dag kommer ”Isak” att sluta och jag sa till Robin att han är en av dem jag anser har möjlighet att platsen. Det hoppas jag att Robin känner själv också, säger Erik Hamrén.

Robin Olsen är tydlig med hur han ser på situationen:

– Jag vill vara med här för att ta upp konkurrensen med Andreas Isaksson. Han har hållit fast vid sin plats och gjort det bra. Om en målvakt är bra finns det ingen anledning att byta. Men alla måste sluta förr eller senare, och när den tiden kommer hoppas jag att jag är med och slåss om platsen.

Inte rädd för stjärnorna

Robin Olsen är också tydlig hur han ser på sin klubblagsframtid. Kontraktet med MFF går ut i december och det är inte aktuellt att förlänga det.

– Det kom ett bud redan i somras (från turkiska Mersin). Då hade jag bara spelat tio allsvenska matcher. Det var nytt och jag blev väldigt glad och stolt men också lite stressad.

– Det har jag tagit lärdom av, och jag vet att så länge jag gör mitt jobb kommer det att komma fler chanser. Vill inte MFF släppa mig nu så accepterar jag det, jag har avtal, det spelar ingen roll för mig, men det är svårt för målvakter att komma ut i Europa. Jag fyllde 25 precis och jag vill gärna försöka ta det här steget och se hur långt jag kan komma. Men om det sker nu i januari, till sommaren eller nästa vinterfönster spelar ingen roll, säger Robin.

Dagens landslagsdebut riskerar att bli svettig trots att matchen börjar först 21.30 på kvällen lokal tid (18.30 i Sverige). Motståndaren Elfenbenskusten är på plats med storstjärnor som Yaya och Kolo Touré, Gervinho, Wilfried Bony och Salomon Kalou för att genrepa inför Afrikanska Mästerskapen i Ekvatorialguinea.

Robin Olsen räds inte världslaget.

– Jag vet vad de går för. Yaya Touré har gått väldigt bra. Men det är inget jag är rädd för. Det hade bara varit väldigt kul att få möta sådana spelare, säger Robin Olsen.

* TV12, 18.30: Sverige-Elfenbenskusten (träningsmatch) – se startelvan här!

FAKTA

De har utmanat Isaksson sen hösten 2002

Eddie Gustafsson

Utmanade: 2003-2010.

Magnus Kihlstedt

Utmanade: 2004.

Jonas Sandqvist

Utmanade: 2005.

John Alvbåge

Utmanade: 2006-2009.

Rami Shaaban

Utmanade: 2006-2008.

Johan Wiland

Utmanade: 2007-2012

Johan Dahlin

Utmanade: 2009-2014.

Daniel Örlund

Utmanade: 2010.

Viktor Noring

Utmanade: 2011.

Pär Hansson

Utmanade: 2011-2014.

Kristoffer Nordfeldt

Utmanade: 2011-?

Karl-Johan Johnsson

Utmanade: 2012-?

David Mitov Nilsson

Utmanade: 2013-2014.

Oscar Jansson

Utmanade: 2014-?

Robin Olsen

Utmanade: 2015-?

ARTIKELN HANDLAR OM