”Vi är många som nosar på den platsen”

Vem ska utmana Lustig?

Foto: TT NYHETSBYRÅN
FOTBOLL

Det finns en öppen plats i det ”riktiga” landslaget: En andra högerback som utmanar Mikael Lustig.

Men vem tar den?

Emil Krafth, Johan Larsson eller Anton Tinnerholm?

Helsingborgs Emil Krafth spelade mot Elfenbenskusten. Elfsborgs Johan Larsson får chansen att visa upp sig mot Finland i morgon att döma av träningarna på januariturnén.

Malmö FF:s Anton Tinnerholm, däremot, blev inbytt in som högerytter mot Elfenbenskusten, fick sedan spela vänsterback, något han också gjort under träningarna.

Trots att Anton gjort en strålande höst mot internationellt motstånd i Malmö FF:s Champions League-matcher.

”Något man drömt om”

– Att göra landslagsdebut var stort, det är något man har drömt om sedan man var liten. Klart att det är kul. Sedan hade jag kanske inte trott att jag skulle vara högerytter och vänsterback men…

…det trodde inte vi heller?

– Nä men jag spelar där Erik (Hamrén) säger att jag ska spela, det är inte mer än så. Det var bara roligt att göra debut. Sedan är det roligt att vara här.

Vet han inte att du är högerback?

– Nja, jag vet inte, jag har ju spelat högerytter några gånger i Malmö men inte så många gånger kanske. Det är perfekta förutsättningar här så det är upplagt för bra fotboll.

Finns det en besvikelse att du inte får spela på din riktiga plats?

– Nja, jag vet inte, jag kände ganska tidigt att jag skulle börja på bänken, då blev det en bonus att jag fick spela överhuvudtaget.

Anton Tinnerholm har ändå målsättningen klar: Platsen som ”andrehögerback” efter Mikael Lustig i det riktiga landslaget.

– Jag har pratat med Erik och jag har ett rätt tydligt mål att jag vill ha den platsen i A-landslaget. Det är därför man är här, för att visa upp sig så att man får vara med på de riktiga samlingarna och stora matcherna. Sedan när det sker det får framtiden utvisa, säger Anton Tinnerholm.

”Vill ta nästa steg”

Men i morgon mot Finland väntas alltså Johan Larsson spela från start.

– Det är en pojkdröm att få vara här. Jag är lite mer varm i kläderna än i fjol. Nu vill jag trappa upp det och ta nästa steg. Vi är många som knackar på och nosar på en högerbacksplats i landslaget. Det är en stenhård konkurrens bland tvåorna om man säger så, tycker Johan Larsson.

Vill lämna i januari

Elfsborgsspelaren hoppas dra det längsta strået, och en väg kan vara genom att lämna allsvenskan, resonerar han:

– Det krävs en del för att bli en europeiskt skicklig ytterback. Jag är redo för nästa steg, för att nå dit behöver man nog ut i Europa. Det vore optimalt om det händer nu i januari, säger Larsson som nyligen bytt agent från Patrick Mörk och Carl Fhager till dansken Sören Lerby:

– Stämmer bra. Danskarna är lite rakare än svenska agenter, det är inga mellanagenter som går in till klubbarna utan är det någon klubb som inte vill lyssna sätter de foten i dörren och går in ändå. Det är inga mellanhänder, säger Johan Larsson.

FAKTA

De har störst chans att ta över efter Lustig

Anton Tinnerholm: 40%

Ålder: 23. Klubb: Malmö FF.

Kommentar: Har visat att han klarar internationellt motstånd. En gåta om han inte får göra någon match från start under januariturnén.

Emil Krafth: 40%

Ålder: 20. Klubb: Helsingborgs IF.

Kommentar: Imponerade på Hamrén i mot Frankrike i höstas men hade en dålig dag mot Elfenbenskusten. Fortfarande U21-spelare.

Johan Larsson: 20%

Ålder: 24. Klubb: IF Elfsborg.

Kommentar: Den offensivt skickligaste högerbacken men har defensiva brister. Hamrén inte intresserad av att satsa på honom tidigare.

ARTIKELN HANDLAR OM