Talangen får chansen – startar mot Finland

Simon Gustafsson ser ut att få starta
FOTBOLL

ABU DHABI. Häckens jättetalang Simon Gustafson, 20, får chansen – här är hela startelvan när Sverige möter Finland i morgon.

– Johan Larsson och Anton Tinnerholm får en halvlek var, säger Erik Hamrén.

Förbundskaptenen vill inte bekräfta något men att döma av träningarna blir det följande startelva:

Målvakt: Karl-Johan Johnsson

Backlinje: Johan Larsson, Erik Johansson, Sebastian Holmén, Ludwig Augustinsson

Mittfält: Marcus Rohdén, Oscar Lewicki, Simon Gustafson

Anfallare: Niklas Bärkroth, Mikael Ishak, Johan Elmander

Just högerbacksplatsen har varit omdiskuterad men Hamrén motiverar det med att han ville titta närmre på tre högerbackar under januariturnén, då får samtliga acceptera att också alternera på vänsterbackssidan under träning och match.

Den som gjort det mest är Malmö FF:s Anton Tinnerholm, han startar inte mot Finland men enligt Erik Hamrén kommer han att få en halvlek på sin ordinarie position.

Elfsborgs Johan Larsson spelar första halvleken.

– Jag är väldigt nöjd med lagets prestation mot Elfenbenskusten men ambitionen på januariturnén är att alla ska få speltid, därför gör vi en del ändringar mot Finland, för att jag ska få se alla spelare, säger Erik Hamrén.

”Annorlunda försvarsspel”

En som får chansen från start är Häckens Simon Gustafson. Den bollskicklige innermittfältaren menar att det har varit en viss omställning att träna med landslaget jämfört med Häcken:

– Det blir lite annorlunda, alla kommer från olika idéer som vi har i våra klubblag, här vill tränaren ha sin idé, det blir lite mer individuellt.

Sticker Häckens filosofi ut mer än många andra svenska lag? Blir det en större omställning för dig?

– Både ja och nej. Rent anfallsmässigt är det hyfsat likt, med ett passningsspel mellan lagdelarna och diagonalpassningar. Men försvarsspelet är annorlunda. I Häcken är grundinställningen att försöka vinna tillbaka bollen…

…och här ska ni falla tillbaka i position?

– Det beror på men det är lite mer så, man ska i alla fall värdera situationen. Sedan finns det spelare från andra lag, till exempel Gefle och Djurgården, de mer klassiska 4-4-2-lagen, där det också blir en omställning för spelarna.

”Blir en bra match”

Det verkar som att du får chansen från start nu, hur ser du på det i så fall?

– Det blir nog en bra match. Det är viktigt för mig mot Kari (Arkivuo, lagkamrat i Häcken) att ta tre pinnar så att han inte kan glida i omklädningsrummet sedan. Vi kommer nog ha mer boll och mer anfallsspel än mot Elfenbenskusten. En annorlunda match och rolig utmaning.

Hur var det att göra landslagsdebut?

– Jättekul och jättestort på alla sätt. Sedan själva matchen var ju mest försvarsspel. Det var väl var det var.

Det ryktas en del om att Malmö är ute efter dig?

– Jag har inga planer på att byta lag inom Sverige i alla fall. Inte just nu. Vi slog ju Malmö båda gångerna 2013 och en gång 2014 så jag vet inte…

…det är inget steg upp menar du?

– (skratt) Det är en bra klubb men det finns inte riktigt på radarn just nu.

”Vill inte avslöja”

Din kompis Viktor Nilsson Lindelöf är det ännu fler rykten om, att han är nära Malmö?

– Ja det skrivs jävligt mycket om det. Vi får väl se.

Skulle det vara ett bra steg för honom, att komma hem från Benfica och gå till Malmö?

– Det är svårt, jag har snackat en del med honom och vill inte avslöja för mycket men när man har gått som ung till storklubb och ska försöka ta sig in i A-laget i den här ålder 19-20, så är det stenhård konkurrens. Det är svårt att veta vad man ska göra – ska man stanna för att kriga om det eller byta till något med mer garanterad speltid? Det är jättesvårt, jag vet faktiskt inte vad som är bäst, säger Simon Gustafson.

ARTIKELN HANDLAR OM