Jämför ’Blågults’ test med en kricketmatch

1 av 10 | Foto: Niklas Larsson, Bildbyrån.
FOTBOLL

Mikael Ishak fick chansen att spräcka A-landslagsnollan.

Då brände 21-åringen sin straff – och Finland tog hem segern i januariturnéns sista, och sömniga, match.

– Det här var som en … meditativ kricketmatch, säger TV4:s kommentator Robert Perlskog.

Foto: BILDBYRÅN
TV4:s kommentator Robert Perlskog var inte imponerad av det han såg i landskampen.

Det har riktats kritik mot Erik Hamréns landslag. Efter att ”Blågult” fallit ner till en 44:e plats på rankningen i mitten av december dömde Sportbladets Robert Laul ut landslaget som ”det sämsta någonsin”. Men Hamrén fick ett stort glädjeämne i torsdags när Sverige besegrade ett stjärnspäckat Elfenbenskusten med 2-0 efter dubbla klassmål av Johan Mårtensson och Marcus Rohdén.

I januariturnéns andra och sista match, mot Finland, testade förbundskaptenen hela sex nya spelare i hopp om att få nya positiva svar. Resultatet: Förlust med 0-1.

Brände straff

Det fanns ett par chanser i den första halvleken. Redan i den tredje minuten dundrade Petteri Forsell i ribban. Och i den 40:e minuten fick Mikael Ishak chansen att göra sitt första mål för det svenska A-landslaget – från straffpunkten. Men den finske målvakten Lukas Hradechy gick åt rätt håll och nöp den aningen tama straffen.

– Inte ens Olof Lundh eller Patrick Ekwall kan få det där till en bra straff. Den är för lös, säger experten Martin Åslund i Kanal 12.

I stället gick lagen till pausvila med 0-0 på tavlan efter en halvlek som knappast går till historieböckerna som en av den mest underhållande.

– Det här var som en … meditativ kricketmatch. En sömnig historia med artiga spelare, sammanfattade kommentatorn Robert Perlskog.

Finskt succébyte

Sverige gjorde tre byten redan i paus men det var de finska bytena som gav resultat. I den 63:e minuten sprintade Roope Riski – som bara hade varit på planen i två minuter – sig fri i djupled och placerade in 1-0 bakom svenske målvakten Karl-Johan Johnsson.

Blågult skapade ett par halvchanser i slutet, bland annat via inbytte AIK-mittfältaren Nabil Bahoui, men lyckades aldrig få in kvitteringsmålet.

– I första halvlek är det väldigt dålig kvalitet. Alldeles för dåligt. Men överlag, sett över hela turnén, så gör vi en fantastisk prestation i första matchen mot ett toppat Elfenbenskusten. I dag gör vi många byten i paus, det hade vi kanske inte gjort om det var tävlingsmatch. Som helhet är jag väldigt, väldigt nöjd med turnén även om jag aldrig tycker om att förlora, säger förbundskapten Erik Hamrén till TV12.

Han lyfter fram Ludwig Augustinsson som ett glädjeämne.

– Han är en av de bättre i första halvlek i dag och han har visat att han är en väldigt spännande spelare. Det finns fler som har utmärkt sig med Ludwig är definitivt en av dem, säger Hamrén.

”Går inte på den här nivån”

Isaac Kiese Thelin till Sportbladet.

– Ibland funkar det bara inte. Det var lite slarvigt i passningsspelet. Det går inte på den här nivån.

Han tycker ändå turnén som helhet varit bra.

– Det är många härifrån som knackar på dörren till riktiga landslaget. Det visar att allsvenskan börjar bli bättre, säger MFF-anfallaren, som enligt uppgift är nära en övergång till franska Bordeaux.

Ska du till Bordeaux imorgon?

– Jag har inga kommentarer om det. Jag är Malmös spelare och måste visa respekt mot att jag har kontrakt med Malmö, säger Thelin.

FAKTA

Sverige–Finland 0–1 (0–0)

0–1 Roope Riski (63).

Varningar, Sverige: Ludwig Augustinsson, Johan Mårtensson.

Sverige (4–3–3): Karl–Johan Johnsson – Johan Larsson, Erik Johansson (Emil Bergström 46), Sebastian Holmén (Johan Mårtensson 74), Ludwig Augustinsson (Anton Tinnerholm 46) – Marcus Rohdén, Oscar Lewicki, Simon Gustafson – Nicklas Bärkroth (Isaac Kiese Thelin 54), Mikael Ishak (Nabil Bahoui 89), Johan Elmander (Simon Lundevall 46).

Finland (4–3–3): Lukas Hradecky – Kari Arkivuo, Valtteri Moren, Hannu Patronen, Jere Uronen – Toni Kolehmainen (Johannes Laaksonen 76), Tim Sparv, Rasmus Schüller – Petteri Forsell (Tim Väyrynen 76), Teemu Pukki (Roope Riski 61), Erfan Zeneli (Mika Värynen 61).

ARTIKELN HANDLAR OM