”Har en väldigt, väldigt hög nivå”

Erik Hamrén hyllar talangen

FOTBOLL

ABU DHABI. När Erik Hamrén sammanfattar januariturnén lyfter han fram spelare som Malmö FF:s Erik Johansson och Oscar Lewicki, samt FC Köpenhamns Ludwig Augustinsson.

På lite längre sikt hyllar han BK Häckens Simon Gustafson:

– Han har en väldigt, väldigt hög högstanivå. Riktigt, riktigt hög skulle jag vilja säga.

Förbundskaptenen är egentligen bara missnöjd med en sak under årets januariläger: Första halvleken mot Finland.

Sverige förlorade till slut matchen med 1-0, Erik Hamréns första förlust under en vinterturné och Sveriges första förlust mot Finland sedan 1966.

– Som helhet är jag jättenöjd med träningarna, och inte minst med vår fantastiska prestation mot Elfenbenskusten (2-0), säger Hamrén.

”Blixtrar till”

Vilka spelare har stuckit ut?

– Ludwig Augustinsson har stuckit ut i båda matcherna, Simon Gustafson blixtrar till, han har kvaliteter som gör honom till en spännande spelare. Han har en väldigt, väldigt hög högstanivå. Rktigt, riktigt hög skulle jag vilja säga. Men han har några saker han måste höja: Fysiken är en sådan sak, defensiven är en annan. Internationellt får du inte vara dålig på något, då blir du straffad. Och du måste ha de här spetsegenskaperna.

Vad har turnén gett inför EM-kvalet i mars?

– För mig är inte det viktigaste EM-kvalet utan att jag på sikt får lära känna nya spelare. Till EM-kvalet kanske inte det här betyder så mycket men jag har tidigare nämnt att Erik Johansson visade i fösta matchen att han vill vara med och snacka om en plats i den truppen. Du har ett par till också men framför allt ser jag detta på sikt. Som Ludwig, som Oscar Lewicki, det finns flera exempel på spelare som visat att det kan gå bra för dem, säger Erik Hamrén.

”Varit lärorikt”

Simon Gustafson säger till Sportbladet att han är nöjd med första januariturnén och landslagsdebuterna: Först inhoppet mot Elfenbenskusten, sedan startplatsen mot Finland:

– Det har varit lärorikt. Många kunniga människor inom olika områden. Man försöker suga åt sig saker och ta med till sin hemmiljö. Sedan alla bra spelare gör att man blir inspirerad och motiverad att köra ännu hårdare hemma, menar Simon Gustafson.

”Bra snack”

I det korta perspektivet handlar det framför allt om att hålla sig skadefri, säger han.

– Jag har haft några bra snack med Erik och "Mackan" och U21-kaptenerna där jag har fått feedback. Jag ska försöka hålla mig skadefri, köra lite extra fysträning så att jag kan delta på alla träningar och även köra lite extra för att utveckla det är jag är dålig på och utveckla det jag är bra på ännu mer.

Mycket tid i gymmet nu då?

– Nej, det blir det inte. Men det blir lite i alla fall (skratt).

En sak svider dock: Att lagkamraten från BK Häcken, Kari Arkivuo, avgick med segern i matchen mot Finland:

– Det är det största leende jag har sett på en spelare efter en match. Han var så stolt. Katastrof, säger Simon Gustafson med ett nytt skratt.

FAKTA

Så skötte sig spelarna under januariturnén

Erik Johansson, 26, mittback, Malmö FF

Avslutade med en mellaninsats mot Finland men överlag har mittbacken tagit ett stort steg och imponerat på de flesta i landslaget och runtomkring. Har givit uttrycket "majestätisk" ett uppsving.

Isaac Kieese Thelin, 22, anfallare, Malmö FF

Även om forwarden inte exploderat vare sig i träning eller match har han bekräftat potentialen trots att det är tidigt på säsongen.

Nabil Bahoui, 23, ytter, AIK

Lite samma sak som med Thelin, det syns på "Nabbe" att det är tidigt på säsongen men det händer nästan alltid något när han får bollen.

Robin Olsen, 25, målvakt, Malmö FF

Enligt flera röster inifrån landslaget hann Robin visa tillräckligt för Hamrén & Co. för att bekräfta bilden att kommer att få fler Blågula chanser – och det inom kort.

Ludwig Augustinsson, 22, vänsterback, FC Köpenhamn

Den genomgående bästa spelaren över två matcher, problemet är att det redan finns bra vänsterbacksalternativ i "riktiga" truppen. "Ludde" visade dock att han hotar dem alla.

Marcus Rohdén, 23, innermittfält, Elfsborg

En eftertraktad spelartyp i dagens landslag, tvåvägsmittfältaren med stor arbetskapacitet. Behöver bli hårdare i kroppen och lite mer tydlig i passningsspelet – men jag räknar inte bort Rohdén.

Simon Gustafson, 20, innermittfält, BK Häcken

Den här killen har något extra i form av sin bollbehandling och spelsinne. Troligen den största potentialen i hela truppen – fysiken och det defensiva arbetet behöver utvecklas.

Oscar Lewicki, 22, innermittfält, Malmö FF

Tillsammans med Rohdén ensam om att få 90 minuter i båda januarimatcherna, det säger en del om mittfältarnas status i den här gruppen. Kan Lewicki ta steget in i riktiga landslaget redan efter U21-EM?

Emil Krafth, 20, högerback, Helsingborgs IF

Kom fel in i matchen mot Elfenbenskusten och avstod sista matchen på grund av ryggproblem. Inget klockrent läger för Krafth som ändå verkar ligga närmat platsen bakom Mikael Lustig i "riktiga" landslaget.

Johan Mårtensson, 25, innermittfält, Helsingborgs IF

Imponerade under träning och ett klassmål mot Elfenbenskusten men om man ska vara ärlig är det ändå tveksamt om 25-åringen räcker till i konkurrensen för ett A-landslag.

Karl-Johan Johnsson, 25, målvakt, Randers

Går inte att räkna bort från diskussion men är gissningsvis "bara" fyra efter Isaksson, Nordfeldt och Olsen även efter turnén.

Anton Tinnerholm, 23, högerback, Malmö FF

Godkänd i båda inhoppen men självklart hade Tinnerholm hoppats på mer. Vilket en ilsken reaktion där han slängde skorna i marken efter en träning visade.  Fick spela på tre olika positioner.

Johan Larsson, 24, högerback, IF Elfsborg

Fick chansen från start mot Finland utan att riktigt ta den. Har heller inte klivit fram under träningarna som han brukar göra i allsvenskan.

Per Karlsson, 29, mittback, AIK

Rutinerade Karlsson är alltid som sämst godkänd även på den här nivån men har troligen inte nästa steg i sig. Ändå gjort en klart godkänd januariturné – igen.

Niklas Bärkroth, 22, yttermittfält, IFK Norrköping

Poängspelaren hoppade in och gjorde poäng direkt mot Elfenbenskusten, blixtrade på träningen – men körde sedan fast helt mot Finland. Sådant är livet, upp och ner.

Sebastian Holmén, 22, mittback, Elfsborg

En knappt godkänd insats mot Finland men har inte alls gjort bort sig på träningarna och slutbetyget blir därför försiktigt godkänt. Lite obeslutsam i skarpa lägen.

Emil Bergström, 21, mittback, Djurgården

Underkänd mot Finland men sett till hela lägret är en halvlek för lite underlag för att döma ut hela insatsen. Behöver hitta ett lite lättare steg.

Simon Lundevall, 26, yttermittfält, Elfsborg

En halvlek där Simon blandade och gav är ändå för lite underlag för ett underkänt betyg. Men har svarat för ett ganska anonymt läger.

Michael Ishak, 21, anfall, Randers

Relativt osynlig under träningarna, och mot Finland funkade varken mottagningsspelet, avsluten eller straffskyttet. Nya tag.

Johan Elmander, 33, yttermittfält, Bröndby

Det må ha sina förklaringar med den tunga hösten men av en veteran som Elmander måste det gå att kräva mer för att nå godkänt. Lyfte sig dock mot Finland och kan vara på rätt väg.

EJ BETYGSATTA

Oscar Jansson, 24, målvakt, Örebro SK

Spelade inte i någon av matcherna.

Kristoffer Olsson, 19, innermittfält, FC Midtjylland

Skadad första träningen och flög hem.

ARTIKELN HANDLAR OM