”Ni får ta fram lejonet”

Hamréns ”plan” för att få Zlatan i EM-form

1 av 2
FOTBOLL

Efter domarskandalen i franska ligan har PSG-anfallaren Zlatan Ibrahimovic varit lysande.

EM nästa sommar – då leker förbundskapten Erik Hamrén med tanken på att låta media locka fram storformen i sin stjärna.

– Ni får ta fram lejonet.. det brukar ni vara bra på, säger han.

Efter domarskandalen mot Bordeaux, då Zlatan Ibrahimovic bland annat sa att Frankrike var ett skitland, har stjärnan låtit fotbollen tala.

Han gjorde tre mål i matchen efteråt mot Lorient och sa när Sportbladet frågade honom om spelglädjen att "de lockar fram lejonet.".

Formen har suttit i över Sveriges två landskamper.

I fredagens EM-kval gjorde Zlatan Ibrahimovic Sveriges båda mål och mot Iran i går satte han själv 1-0 och spelade sedan fram till Marcus Bergs 2-0.

”Slutat bli förvånad”

Är Erik Hamrén förvånad efter den turbulens som varit kring hans personlighet?

– Förvånad har jag slutat att bli på Zlatan. Nä, jag blir inte förvånad. Mer imponerad, säger Erik Hamrén.

Erik Hamrén pekar också på betydelsen som lagkaptenen har – och tar - i den svenska landslagsgruppen.

– Han (Zlatan) liksom många av de andra äldre spelarna tar ansvar för gruppen. Zlatan är för många som kommer in i laget en stor idol och nu ska de spela i hop. Då beror det mycket på den stora stjärnan beter sig, men det krävs också att de som kommer har rätt attityd, säger Erik Hamrén.

”Fantastiska siffror”

Zlatan Ibrahimovic har på sina 103 landskamper nu gjort 54 mål och under Erik Hamréns tid i laget har målproduktionen varit tät.

– Det är fantastiska siffror. Det beror mycket på honom, han är en fantastisk fotbollspelare. Jag sa det redan när jag tillträdde, har vi en världsstjärna måste vi utnyttja honom Det beror mycket på Zlatan, men också på övriga spelare. Vi har fått en bra mix där.

Under de två senaste samlingarna har Erik Hamrén valt att spela 4-4-2 och inte 4-5-1 eller 4-3-3.

Han är nöjd med resultatet och kan - liksom spelarna vill - tänka sig att fortsätta med det under kommande EM-kval. Och han ser förstås fördelar med att kunna mixa de båda.

– O ja. Men vi har en spelidé som vi har jobbat efter en lång tid även om vi spelat 4-5-1 eller 4-3-3, det är samma spelidé, påpekar han