Khalili: ”Häftig grej att träffa på Zlatan”

U21-hjälten om A-landslagschansen och karriärvägen

FOTBOLL

Mittfältaren Abdulraham Khalilis succéresa fortsätter.

Och i dag kom han till en situation i livet som kändes speciell.

– Jag träffade Zlatan före maten. Han har alltid varit en idol. Det var en häftig grej, säger landslagsdebutanten.

Foto: ANNA TÄRNHUVUD

Utan kontrakt för två år sedan, tagen till nåder hos Helsingborgs IF och efter bara 12 matcher lämnade han Sverige för turkiska Mersin.

Där tog karriären fart och efter framgångar i den turkiska ligan, succé med U21-landslaget i sommar så landade Abbe Khalili, 23, på A-landslagets spelarhotell i går.

Han såg ut att trivas med tillvaron.

Ännu ett kliv på succéstigen och ett speciellt möte.

– Ja, jag har träffat de flesta och sagt hej till dom, säger Abbe Khalili.

Du sa inför samlingen att det ska bli extra kul att träffa Zlatan Ibrahimovic?

– Det var speciellt... Det är en världsspelare och det är inte varje dag man träffar sådana.

Men han satte blicken i dig och var reko..?

– (skratt) Ja, det var han.

”Blir inget problem”

Vilka är dina första intryck av A-landslaget?

– Jag känner en del här också. Det är klart att det är en del nya spelare, men jag tror inte att det kommer att bli ett problem att komma överens med dom.

Ni hade en unik sammanhållning i U21, kan ni få de här också?

– Om man vinner tror jag att man kommer varandra närmare. Men jag tror att det är en sammansvetsad grupp och jag tror att det är enkelt att komma in i den.

Och han tänker göra avtryck. Abbe Khalili, en passningsspelare med bra teknik och hög arbetskapacitet, ser möjligheter.

Innermittfältaren Kim Källström är avstängd mot Ryssland. Mycket pekar på att Pontus Wernbloom eller Oscar Lewicki tar platsen, men Abbe Khalili är med och konkurrerar.

– Jag är en central spelare, men jag kan även spela på kanten. Jag vet om att jag kan göra det bra där också. Jag tror att jag har en stor chans, annars hade jag inte varit med här. Jag kan både spela offensivt och defensivt. Jag har förbättrat min fysik en del och det är därför jag är där jag är nu, säger han och utvecklar:

– En av mina svagheter var den fysiska biten och jag har jobbat hårt med det. För att kunna spela den fotbollen jag vill måste jag vara stark fysiskt. Innan jobbade jag inte lika hårt defensivt som jag har gjort nu.

”Alla tar sina egna vägar”

En blick i backspegeln har givit den före detta Högaborgsspelaren perspektiv. Det svänger snabbt inom fotbollen och erfarenheterna finns med i bagaget.

– Innan jag fick det första kontraktet (med Helsingborgs IF) var det som jobbigast. Jag fick först en provträning och antagligen gjorde jag det bra. Jag fick spela en träningsmatch och sen fick jag kontrakt, säger han.

Men din väg då har den varit bra även om tiden som kontraktslös var tuff?

– Alla tar sina egna vägar. För två år sedan spelade jag inte fotboll. Men vet aldrig vad som händer om två år.

Han kommer till EM-kvalet mot Ryssland och Österrike med regelbunden speltid i klubblaget. Men Mersin har inlett säsongen dåligt och det har spelarna fått veta.

– Publiken buar hela tiden och det är inte så många som vill komma på våra matcher. Det är tre matcher som gått, det är inget tålamod...

Och skulle det få honom att tvivla finns det sköna minnen att plocka fram.

U21-guldet i somras var unikt.

– Jag lärde mig mycket, jag lärde mig att vi i Sverige har väldigt bra fotbollsspelare och att vi har en bra framtid och kan slåss på den högsta nivån, säger han.