Italien: Vår filosofi är att vara sportsliga

Carlo Tavecchio vill ha revansch för ”due-due”

Foto: AP
Carlo Tavecchio till höger, här tillsammans med förbundskapten Antonio Conte.
FOTBOLL

PARIS. En dålig seedning och tuff grupp, men framför allt en återträff med Sverige. Sist innebar det respass i gruppspelet för Italien, efter att Sverige och Danmark spelat oavgjort i sista omgången.

Nu hoppas italienarna att ”due-due” inte ska upprepa sig i sommar.

– Vår filosofi är att vara sportsliga. Vi hoppas att de andra också är det, säger italienska fotbollsförbundets ordförande Carlo Tavecchio.

Sportbladets klassiska förstasida efter Danmark-Sverige i EM 2004.

Trots att man är en fotbollsbjässe historiskt var Italien seedade i pool två inför EM-lottningen i Paris. Som en påminnelse om det drogs man i samma grupp som Belgien, etta på världsrankningen, samt Sverige och Irland.

– Jag upplever att Italien är undervärderat, vår rankning borde vara högre, jag hoppas att vi ska visa det på planen i sommar, säger fotbollsförbundets ordförande Carlo Tavecchio.

Senast man mötte Sverige i EM-sammanhang var 2004, då blev det 1–1 efter Zlatan Ibrahimovics berömda klackmål på Gianluigi Buffon, som samma höst skulle bli hans lagkamrat i Juventus.

”Vår filosofi är att vara sportsliga”

Mer minnesvärt från det gruppspelet är att italienarna inte gick vidare trots att de slog att Bulgarien i sista gruppmatchen, eftersom Sverige och Danmark samtidigt spelade 2–2, ett resultat som betydde att Italien fick lämna turneringen till förmån för de båda skandinaviska lagen.

När Carlo Tevecchio får frågan hur det känns att återse Ibrahimovic efter 2004 kommer svaret snabbt.

– Vår filosofi är att vara sportsliga. Vi hoppas att de andra också är det.

Men Tavecchio vill inte gå tillbaka och prata om det som varit, eller risken att det ska upprepas.

– Jag vill inte prata om 2004. Vi måste prata om det är nu, säger Tavecchio till Sportbladet.

Ni är inte rädda för ett eventuellt resultat i sista matchen mellan Sverige och Belgien i sommar som inte ska passa Italien?

– Nej, det går inte att tänka den tanken. Vi kan inte inte ens tänka på den hypotesen, för då faller alla de pelare som idrotten vilar på, säger Tavecchio.

”Belgien favorit”

Italiens förbundskapten Antonio Conte säger att han ser fram emot att möta Sverige – och Zlatan.

– Ibrahimovics Sverige ja… Vi är så klart glada att få möta en mästare, en stor spelare som Zlatan. Han är en extraordinär spelare. Vi vet att allt kretsar kring Zlatan i laget, men bakom honom finns bra organisation, taktiskt kunnande, en utmärkt tränare och fysisk styrka. Vi måste vara uppmärksamma för det kommer bli jämnt mellan Sverige och Italien., säger Conte till Sportbladet.

Vilka är favoriter i gruppen?

– Belgien är inte bara gruppfavoriter, jag håller dem tillsammans med Spanien och Tyskland som de stora favoriterna till att vinna EM.