Holmén: ”Fick rädda upp bakom Anders”

Holmén fick ta stort ansvar bredvid legendaren

Foto: Bildbyrån
Sebastian Holmén fick bilda backpar med Anders Svensson.
FOTBOLL

ABU DHABI. Förra säsongen handlade mest om att städa upp bakom Anders Svensson.

Nu står Sebastian Holmén på egna ben – i landslaget.

– Jag fick rädda Anders ett antal gånger, säger Elfsborgs mittback.

Våren 2015 tillkännagav Elfsborgs tränare Magnus Haglund en taktisk förändring. Veteranen Anders Svensson kunde inte riktigt konkurrera som mittfältare längre – och skickades ner som mittback. Därmed skulle Elfsborg få allsvenskans bästa uppspelsfot långt ner i banan.

Bredvid honom fanns unge Sebastian Holmén som snabbt förstod att det inte skulle bli tal om något klassiskt mittbackssamarbete. Anders Svensson spelade en extremt offensiv fotboll från sin position centralt i backlinjen.

"Extra vaksam"

– Det var lite speciellt. Han hade ju spelat mittfältare i så många år och hade ett annat tänk. Jag fick ju rädda upp bakom Anders ett antal gånger, så var det ju.

Hur funkade det?

– Det var ganska lärorikt. Jag fick ta ett väldigt stort ansvar i backlinjen och bli lite mer av en ledare. Det kan jag dra nytta av i framtiden. Så det var både negativt och positivt.

Blev du nervös när han helikopterfintade som sisteman?

– Ja, det blev jag absolut. Men jag var alltid halvvägs tillbaka: för jag kände ofta på mig att det skulle komma något sådant. Jag fick vara extra vaksam för det kändes inte naturligt för honom att allt falla när han skulle.

Vill ut i Europa

När Sverige möter Estland under onsdagen startar Sebastian Holmén som mittback bredvid Djurgårdens Emil Bergström.

– Vi är två duellstarka mittbackar som kompletterar varandra bra. Vi snackar mycket och styr varandra. Det ska nog bli bra.

Holmén hymlar inte med vad som är hans mål för säsongen.

– Jag siktar definitivt på att ta mig ut i Europa den här säsongen. Jag vill utvecklas och har bäst chans att göra det i en stor liga eller större klubb. Förhoppningsvis kommer jag ut i år: det kan gå fort i fotboll. Än så länge har dock inte Elfsborg varit sugna på att sälja, och jag trivs bra.

Fotnot: Matchen sänds i TV4 och avspark är 16.45.

SÅ STÄLLER SVERIGE UPP MOT ESTLAND

(4-4-2)

Karl-Johan Johnsson, FC Randers.

Ingen av de ordinarie landslagsmålvakterna får speltid just nu. Erik Hamrén är orolig – och det kan öppna upp i EM-truppen för en av danska ligans absolut bästa målvakter.

■ ■ ■

Anton Tinnerholm, Malmö FF.

Kniper som väntat högerbacksplatsen före Emil Salomonsson. Internationellt meriterad och siktar stenhårt på en plats i EM-truppen.

Sebastian Holmén, Elfsborg.

Fysisk komplett mittback med en underskattad uppspelsfot. Blir en viktig kugge i det här unga laget.

Emil Bergström, Djurgården.

Disciplinerad mittback som kommer långt på sin föredömliga inställning. Atletisk och lojal. Kämpar om en plats i OS-truppen.

Adam Lundqvist, Elfsborg.

Konkurrensen om vänsterbackplatsen är inte mördande. Unge Pa Konate får sitta vid sidan när Elfsborgs offensivt skicklige Lundqvist tar startplatsen.

■ ■ ■

Marcus Rohdén, Elfsborg.

Han får inte plats på centralt mittfält, men Erik Hamrén vill hemskt gärna ha med Rohdén i laget. Lösningen: en ovan plats på högermittfältet, men Rohdén är en spelare som löser det mesta.

Alexander Fransson, IFK Norrköping.

Svensk fotbolls stora stjärnskott. Nyligen klar för storklubben FC Basel och en hårt arbetande mittfältare med ett utsökt passningsspel.

Gustav Svensson, IFK Göteborg.

Nosar på en plats i EM-truppen. Gustav Svensson dammsuger mittfält som få andra – och har goda chanser om storformen håller i sig under våren.

Viktor Claesson, Elfsborg.

Det verkade länge som om Kerim Mrabti skulle starta – men alltid like spännande och kreative Claesson tar platsen. Kommer troligen få en relativt fri roll från vänster.

■ ■ ■

Emir Kujovic, IFK Norrköping.

Blir inte kvar i svensk fotboll länge till. Skyttekung och en spelare som alltid avslutar enkelt – och därmed bra. Kämpar om en plats i EM-truppen.

Christoffer Nyman, IFK Norrköping.

Erik Hamrén hoppas få ut det mesta av "Pekings" succéduo. Emir Kujovic behöver en rörlig spelare omkring sig – och då är Christoffer Nyman helt rätt man. Löper smart, avslutar allt bättre och är en extremt nyttig forward.

■ ■ ■

Avbytare:

Patrik Carlgren, Jacob Rinne, Nicklas Bärkroth, Gustav Engvall, Sebastian Eriksson, Melker Hallberg, Mikael Ishak, Pa Konate, Kerim Mrabti, Joakim Nilsson, Emil Salomonsson, Linus Wahlqvist.