Kaxiga målet: Ska göra en ”Lagerbäck”

Hasse Backe har höga mål med sitt Finland

Foto: TT
FOTBOLL

Kan han göra en "Lagerbäck" med Finland?

Ingen tvekan, enligt Hasse Backe.

– Spelare för spelare är det ingen skillnad mot Island. Jag kan inte låta honom härja fritt i Norden med bra resultat, säger förbundskaptenen.

Efter det krävande äventyret i New York Red Bulls var han utsliten. Färdig med rollen som en elittränare.

– Det var tre ruskigt tuffa år i New York med speciella ägare. Men ju mer du kommenterar fotbollsmatcher i tv, desto sugnare blir du. Du upptäcker saker och spelsätt. Man blir lite småförbannad när man tittar: "så där får det inte se ut".

Finland hörde av sig – och Hasse Backe tvekade inte en sekund.

– Jag har hållit på med det här i hela mitt liv. Efter mer än 30 år är det svårt att lägga ner.

"Kan inte låta Lagerbäck härja fritt"

När nyheten om att Hasse Backe tagit över Finland kom ut tänkte alla samma sak: försöker han göra en "Lagerbäck"?

Och ja, det är precis vad han siktar på.

– Jag hoppas det. Jag kan inte låta honom härja fritt i Norden med bra resultat. Jag sa också det till honom när jag tog jobbet.

Lars Lagerbäck tog Island till landets första stora mästerskap genom tiderna och blev folkhjälte på kuppen – en prestation som Backe alltså menar att även Finland kan gå i land med. Svensken har skrivit på för fyra år och uppdraget är solklart: att fixa avancemang till antingen VM 2018 eller EM 2020.

Backe och Lagerbäck har för tillfället förvillande lika livssituationer: uppskattade experter i tv, förbundskaptener och med en utpräglad samsyn på fotboll.

– Sen har vi en firma tillsammans också.

Åh fan. Vad är det för firma?

– Vi försöker med lite fotbollstränarutbildning online. Vi tycker att sajten är bra, men det är det inte så många andra som tycker. Det blir väl en konkurs snart, för vi når inte ut. Vi ska försöka med en internationell satsning.

"Det blir 0-0!"

Inte nog med det. Island och Finland är med i samma kvalgrupp till VM i Ryssland – och kollegorna möts i den första matchen: 6 oktober.

– Då blir det att åka av i Reykjavik, säger Backe och garvar.

De båda generationskamraterna är skolade i samma Houghton&Hodgson-hegemoni: 4-4-2, välutvecklat försvarsspel och kollektivet i främsta ledet. Så någon extatisk fotbollsfest lär de väderbitna islänningarna knappast få bevittna.

– Nä. Det blir 0-0: inget tvivel. Det är gjutet! Vi skiljer oss inte så mycket. Vi som varit med hela vägen från slutet av 70-talet har formats av de engelska kollegorna som var med då.

Utöver Island återfinns Kroatien, Ukraina, och Turkiet i den minst sagt tuffa gruppen.

Finland kan matcha Sverige

Har verkligen Finland samma förutsättningar som Lagerbäck hade med Island?

– Jag menar att vi har det. Tittar man spelare för spelare så har jag den ingången att kan Island så borde även finnarna kunna det. Spelare för spelare är det ingen större skillnad. Visst: de har Gylfi Sigurdsson (Swansea), men vi har Roman Eremenko som röstades fram till ryska ligans bästa spelare förra året.

Det är offensivt av dig att sikta på ett mästerskap. Realistiskt?

– Jag menar att vi har en chans. Visst: det är en vansinnigt tuff grupp och vi kommer vara underdogs och nederlagstippade i varje match. Jag tror dock att vi kan överraska och chocka om vi är tillräckligt disciplinerade Det är jäkligt bra karaktärer i det här finska laget. Man ser direkt – bara på deras ansiktsuttryck när man hälsar – vilka ärliga spelare det är.

Om du jämför er med Sverige då: hur står sig Finland då?

– Det är inte någon stor skillnad. Det är en man som är skillnaden och det vet alla vem det är. Den spelaren har ju inte Finland. Men återigen: tittar man spelare för spelare bör man kunna matcha Sverige relativt lätt.

Fotnot: Söndagsmatchen mot Finland sänds i TV4 och avspark är 15.45.

FAKTA

Här är spelarna som ska hjälpa Backe att göra en "Lagerbäck"

Här är spelarna som Hasse Backe ska bygga det finska landslaget kring.

Niklas Moisander, mittback. Sampdoria.

Kommentar:
Skicklig försvarare som hade många fina år i holländsk fotboll innan han gick till Serie A.

Perparim Hetemaj, mittfältare. Chievo.

Kommentar:

Dynamisk central mittfältare som kan spela på flera olika positioner. Underskattad.

Tim Sparv, mittfältare. FC Midtjylland

Kommentar:

Grovjobbande spelfördelare med bakgrund i allsvenskan och Halmstads BK. Mycket nyttig spelare med erfarenhet från holländsk och tysk fotboll.

Roman Eremenko, mittfältaren. CSKA Moskva.

Kommentar:

Elegant offensiv mittfältare som såg till att saknaden efter Rasmus Elm i den ryska storklubben aldrig blev särskilt stor. Utsågs till den ryska ligans bästa spelare förra året och öser numera in poäng.

Paulus Arajuuri, mittback. Lech Poznan.

Kommentar:

Den före detta Kalmar-backan har utvecklats sensationellt mycket i den polska ligan. Lech Poznans kanske bästa spelare och mittbacken som Hasse Backe bygger försvaret kring.

Lukas Hradecky, målvakt, Eintracht Frankfurt.

Kommentar:
Målvakt som gör allt större väsen av sig i Bundesliga och har haft en utmärkt höst. Spelade många år i den danska ligan.