"Vore en ära att få en förfrågan..."

Guldcoachen Ericson har inte fått erbjudandet men är smickrad

1 av 3 | Foto: Aftonbladet
FOTBOLL

Håkan Ericson pekas ut som en tänkbar efterträdare till Erik Hamrén.

U21-landslagets förbundskapten skulle noga överväga ett eventuellt erbjudande, men han har inte fått en förfrågan ännu.

– Vi har inte diskuterat det alls, säger han till Sportbladet.

I somras ledde han U21-landslaget till guld i EM. Förra måndagen valdes Håkan Ericson till Årets ledare på Idrottsgalan.

Nu pekas han ut som en tänkbar kandidat i jakten på Erik Hamréns efterträdare tillsammans med Helsingborgs tränare Henrik Larsson och IFK Göteborgs tränare Jörgen Lennartsson.

Förbundskaptenen Erik Hamrén lämnade tidigare i dag besked om att han slutar efter sommarens EM. Något som Håkan Ericson redan visste om.

– Ja, det kände jag till, säger han.

Du är ett av namnen som lyfts fram i spekulationerna om ersättare, hur ser du på det?

– För det första är det fantastiskt att vara med som ett namn som nämns till Sveriges hetaste uppdrag. Det är makalöst stort. Det är det enda jag kan kommentera. Jag inte vad det finns för sanningshalt i spekulationerna, säger Håkan Ericson.

Har du fått en förfrågan?

– Nej, det har jag inte.

Inte ens en underhands-förfrågan av generalsekreterare Håkan Sjöstrand som finns på samma kontor...?

– Nej, vi har inte diskuterat det alls.

Håkan Ericson har varit ansvarig för U21-landslaget sedan 2011. I somras förde han laget till guld på EM och han är övertygad om det är avgörande för att hans namn lyfts fram i spekulationerna.

– För ett halvår sedan skulle ingen nämnt mig där. Sen vet jag inte om man internt skulle känt det annorlunda. Men i de här sammanhangen med större publik  är det helt avgörande.

Kommer du att få en inblick i rekryteringsprocessen tror du?

– Ingen aning. Det är en ny situation. Jag hade ingen del i Eriks (Hamréns) anställning. Jag hade däremot pratat med Erik för jag trodde han skulle bli tillfrågad.

Ska leda Sverige i OS

Håkan Ericsons kontrakt med Svenska fotbollförbundet går ut 2017 och i sommar ska han leda OS-laget under spelen i Brasilien.

Skulle du vara intresserad om du fick förfrågan om att ta över A-landslaget?

– Klart att det skulle vara häftigt att få en förfrågan. Men jag måste in i bubblan i så fall och tänka mig in i alla för- och nackdelar. Det är ett spännande jobb, men jag vet ganska väl vad det innebär då jag följt Erik och farsgubben, säger Håkan Ericson vars far Georg "Åby" Ericson var Sveriges förste heltidsanställde förbundskapten (1970-79).

– Man skulle få väga fördelarna mot nackdelarna som sagt. Fast det vore en ära att få förfrågan, säger Håkan Ericson.