Turkiet: Vi är skyldiga Sverige ett stort tack

Foto: TT
Turkiets förbundskapten Fatih Terim tackar Sverige.
FOTBOLL

ANTALYA. I Sverige har man undrat varför matchen mellan Turkiet och Sverige ska spelas.

I Turkiet är man glad för att den verkligen ska genomföras.

Via Sportbladet riktar förbundskapten Fatih Terim sin tacksamhet till morgondagens motståndare.

– Vi är skyldiga Sverige ett stort tack. De gör något viktigt bara genom att komma hit, säger han.

I morgon är det match mellan Turkiet och Sverige. På lyxhotellet utanför Antalya känns terrorn avlägsen, men den har inte passerat obemärkt förbi.

Turkiet har sedan länge varit drabbat. Senast i lördags exploderade en bomb i centrala Istanbul och i söndags ställdes det heta derbyt mellan Galatasary och Fenerbahce in.

I går kom mörkret och skräcken till Bryssel.

I ljuset av detta samt med tanke på den brist på demokrati och pressfrihet som råder i Turkiet har den svenska landslagsledningen blivit kritiserad för sitt beslut att åka till landet och spela en vänskapsmatch.

1 000 poliser

Turkiets förbundskapten Fatih Termin inledde onsdagens presskonferens med att ta avstånd och fördöma den senaste veckans terrorattacker.

Det turkiska landslaget har ett stort symbolvärde för medmänniskorna i landet.

Enligt de uppgifter som finns förekommer det inget riktat hot mot arenan eller matchen i morgon, men myndigheterna tar inga risker.

Matchen i morgon kommer att bevakas av 1 000 poliser och 600 säkerhetsvakter.

I Sverige har många ansett att matchen inte bör genomföras, hur ser du på det och har det varit en fråga för den turkiska landslagsledningen?

– Jag är emot att ställa in eller skjuta upp matcher. Terror finns över hela världen, inte bara hos oss, utan i hela världen. Jag tror att vi kan besegra den tillsammans. Idrotten och konsten kan vara ett motvapen.  Personligen, och på hela mitt lands vägnar, riktar jag ett tack till dem för att de gör det här. Hade läget varit det motsatta hade vi kommit till er, säger han och fortsätter:

– Det som Sverige och Turkiet gör i morgon, genom att spela den här matchen, är att vara ett föredöme för hela landet. Galatasaray–Fenerbahçe (derbyt som ställdes in i söndags) ställdes inte in av fotbollens makthavare, utan av regeringens säkerhetstjänster.

Turkiet-Sverige spelas på torsdagen 19.45 och sänds i TV4!

ARTIKELN HANDLAR OM