Aftonbladet
Dagens namn: Verner, Valter
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Måste våga visa upp dig när du får chansen”

Nilsson Lindelöf om nya kändisskapet i Portugal

Nilsson Lindelöf har blivit en etablerad profil i Benfica.   Nilsson Lindelöf har blivit en etablerad profil i Benfica. Foto: Bildbyrån

ANTALYA. Det är en svindlande story, men parkerad i succén står en 21-åring stabilt på båda benen.

Inför dagens debut i A-landslaget berättar Victor Nilsson Lindelöf om sina kvalitéer som spelare, om livet i Benfica och om ­kändisskapet som mest påverkar flickvännen Maja Nilsson.

 – Hon är en väldigt rolig människa som tycker om att skriva vad hon tycker och tänker. Hon har försökt tänka lite på det eftersom hon är en öppen p­erson, säger mittbacken.

I juletider 2011 skrev dåvarande Västeråsspelaren Victor Nilsson Lindelöf på för Benfica. Det är i den klassiska portugisiska svenskklubben som han steg för steg gjort sin resa.

Ofta med små kliv, som unga talanger gör via ungdomslaget, till cupkänning med seniorlaget till ligaspel och Champions League. Men också med älgakliv som under sommarens U21-succé och senaste halvåret.

– Jag försöker bara göra mitt jobb och spela så bra fotboll jag kan. Nu har det gått bra. Jag har varit därnere i fyra år och trivs fantastiskt bra, säger mittbacken som förlängde med Benfica i vintras.

”Visa upp mig”

Nu står han inför en kvartsfinal i Champions League mot Bayern München och sitt första uppdrag i A-landslaget. Turkiet borta tillsammans med Andreas Granqvist centralt i backlinjen.

21-åringen är lugn.

– Jag går in och försöker visa upp mina kvalitéer. Det är inget som du kan vara rädd för, du måste våga visa upp dig när du får chansen.

Sommarens EM är inget som varit konkret för backen, som kom in på en extraplats i U21-truppen när Emil Krafth skadade sig och sedan blev en nyckelspelare.

– Man har drömt om att få representera Sverige på mästerskap men det är klart att jag i början av säsongen i vintras inte hade så mycket speltid och då är det svårt att komma med i ett A-landslag. Nu har det gått bra och jag kom med, jag försöker bara hoppas på att det håller i sig.

Vad har du utvecklat mest under de här succéåren?

– Jag har alltid varit ganska lugn men jag trycker att jag har blivit bättre på att värdera situationer. Jag har blivit lite bättre på veta när jag ska ta med mig bollen eller inte.

 

Nilsson Lindelöf och flickvännen Maja efter U21-guldet i somras. Foto: Pontus Orre   Nilsson Lindelöf och flickvännen Maja efter U21-guldet i somras. Foto: Pontus Orre  

Vardagen förändrad

I takt med framgångarna har förändringarna i vardagens ändrats. Victor Nilsson Lindelöf. Den unga stjärnan har blivit känd på gatorna i Lissabon. Det skrivs om honom och flickvännen även i portugisisk skvallerpress.

– Det har inte påverkat mig så mycket ändå. Jag är en ganska lugn människa. När jag har min fotboll fokuserar jag på den och sen efter träningarna försöker jag bara vara lugn och slappna av. Men det händer att man är ute för att shoppa och äta lunch och att man får stanna och ta lite kort men det är bara roligt att folk tycker att man har gjort någonting bra.

Ingen belastning att inte kunna vara så privat?

–  Nej, för mig har det inte varit några problem. Det är väl min flickvän som har förstått att hon måste tänka på att hon är en öppen person. Det är mest för henne.

Fotnot: Efter artikeln publicerats har Victor Nilsson Lindelöfs flickvän twittrat ut en reaktion här.

Turkiet–Sverige börjar 19.45 och sänds i TV4

Victor Nilsson Lindelöf Andreas Granqvist SL Benfica

De utmanar om en EM-plats i kväll

Johannes Hopf, 28.

Klubb: Genclerbirligi

Position: Målvakt.

Landskamper: 0.

Chans att nå EM-truppen: 10%

 

Emil Salomonsson, 26.

Klubb: IFK Göteborg.

Position: Högerback.

Landskamper: 5A/1 mål (januariturneringar), 7 U21.

Chans att nå EM-truppen: 20%

 

Victor Nilsson Lindelöf, 21.

Klubb: Benfica.

Position: Mittback.

Landskamper: 13 U21.

Chans att nå EM-truppen: 60%

 

Alexander Milosevic, 24.

Klubb: Hannover 96 (utlånad från Besiktas).

Position: Mittback.

Landskamper: 4A, 24 U21/3 mål.

Chans att nå EM-truppen: 40%

 

Ludwig Augustinsson, 21.

Klubb: FC Köpenhamn.

Position: Vänsterback.

Landskamper: 2A (januariturneringar), 19 U21.

Chans att nå EM-truppen: 50%

 

Oscar Hiljemark, 23.

Klubb: Palermo.

Position: Central mittfältare.

Landskamper: 7A/1 mål, 37 U21/4 mål.

Chans att nå EM-truppen: 50%

 

Emir Kujovic, 27.

Klubb: IFK Norrköping.

Position: Anfallare.

Landskamper: 2A/1 mål (januariturneringar), 1 U21.

Chans att nå EM-truppen: 25%

Jury: Simon Bank, Petra Thorén, Michael Wagner

MATCHGUIDE: Sverige–Turkiet

Vad: Träningsmatch i fotboll.

Var: Antalyastadion, Antalya, Turkiet.

När: Torsdag, avspark klockan 19.45.

Domare: Danny Makkelie, Nederländerna.

TV och radio: TV4 och Radiosporten.

Vad gäller: Inte så mycket för landslaget, men en hel del för spelare som tänkt slå sig in i EM-truppen. Det är en chans för förbundskapten Erik Hamrén att testa nya spelare och se till att samarbetet funkar i och mellan de olika lagdelarna.

Spelare som testas: Försvarsduon Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn, och Victor Nilsson Lindelöf, Benfica, får chansen från start.

Spelare som kan testas: Målvakten Johannes Hopf, Genclerbirligi, och Emil Salomonsson, IFK Göteborg.

Två bestämda byten: Mittbackarna Andreas Granqvist och Erik Johansson får var sin halvlek. Likaså yttermittfältarna Jimmy Durmaz och Sebastian Larsson.

Vem saknas: Zlatan Ibrahimovic. Förbundskaptenen Erik Hamrén har gett lagkaptenen som matchats hårt i Paris SG ledigt. Tanken är att han ska spela mot Tjeckien på tisdag.

Andreas Isakssons mage: Målvakten missade de två första dagarna av samlingen. Isaksson har varit magsjuk och anslöt till truppen först i tisdags kväll men blev väldigt trött efter onsdagens träningspass.

Tidigare möten: Sverige och Turkiet har ställts mot varandra vid nio tillfällen; Sverige har vunnit två gånger, spelat fyra oavgjorda och förlorat tre.

Turkiets trupp: Volkan Babacan (mv), Harun Tekin (mv), Muammer Yildirim (mv), Gökhan Gönül, Sener Özbayrakli, Hakan Balta, Ahmet Calik, Caglar Söyüncü, Mehmet Topal, Caner Erkin, Ismail Köybasi, Kerim Frei, Volkan Sen, Alper Potuk, Arda Turan, Hakan Calhanoglu, Nuri Sahin, Selcuk Inan, Oguzhan Özyakup, Ozan Tufan, Olcay Sahan, Yasin Öztekin, Yunus Malli, Cenk Tosun.

Förbundskapten: Fatih Terim.

Sveriges startelva (4–4–2): Robin Olsen – Mikael Lustig, Victor Nilsson Lindelöf, Andreas Granqvist, Ludwig Augustinsson – Jimmy Durmaz, Oscar Lewicki, Kim Källström, Erkan Zengin – John Guidetti, Marcus Berg.

Avbytare: Johannes Hopf (mv), Andreas Isaksson (mv), Erik Johansson, Alexander Milosevic, Martin Olsson, Emil Salomonsson, Albin Ekdal, Emil Forsberg, Oscar Hiljemark, Emir Kujovic, Sebastian Larsson, Pontus Wernbloom.

Förbundskapten: Erik Hamrén.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Om Aftonbladet