Så förbereder sig Blågult på om det VÄRSTA inträffar

Foto: TT
13 november förra året slog terrorister till mot Frankrike i Paris. Landskampen mellan Frankrike och Tyskland var en av måltavlorna.
FOTBOLL

MARBELLA. VM-kvalet mot Frankrike på fredag kväll, ett år efter attentaten i Paris, är verkligen inte en match bland alla andra.

Förutom taktik och spelaruttagningar får spelarna reda på hur de ska fly Stade de France vid en terroristattack.

– De ska veta hur vi ska agerar om vi behöver lämna planen snabbt, säger landslagets säkerhetschef Janne Gustavsson.

13 november förra året slog terrorister till mot Frankrike i Paris.

Landskampen mellan Frankrike och Tyskland var en av måltavlorna. Attentatsmän misslyckades med att ta sig in på Stade de France och i stället detonerades deras självmordsbomber på utsidan av arenan.

Fyra personer dödades, varav två var terrorister.

På fredag kväll spelar Sverige VM-kval mot Frankrike på just Stade de France.

– Matchen skulle egentligen ha spelats på söndagen, men flyttades på önskemål från de franska myndigheterna för att inte spelas exakt på årsdagen, säger svenska landslagets säkerhetschef Janne Gustavsson.

”Ska inte vika oss för terrorn”

49-åringen är tidigare polis och Säpovakt som under sju års tid jobbade med säkerheten runt det svenska kungahuset.

Nu slår sig Gustavsson ned med Sportbladet i samband med landslagets träning på Marbella Football Center och svarar på frågor inför det speciella mötet med Frankrike på fredag kväll i Paris.

Finns det en hotbild?

– Ingen specifik som jag har fått reda på. Generellt kan man förstå att det finns en viss hotbild eftersom det är Frankrike. Det råder fortfarande undantagstillstånd i landet. Men jag känner mig trygg med tanke på hur fransmännen tog hand om säkerheten under EM, säger han förtroendeingivande.

Hade det varit lämpligare ur ditt perspektiv om matchen hade spelats någon annanstans i Frankrike, med tanke på ettårsdagen?

– Nej. Om jag ska uttrycka en personlig åsikt så tycker jag det är bra att vi spelar den här matchen i Paris. Vi ska inte vika ner oss för terrorn, för det är precis vad terrorn vill – skapa oro och kaos. Vi måste tro på de goda krafterna.

Hördes tydligt

Blir inte Sverige en liten bricka i ett storpolitiskt spel där det är viktigt för Frankrike att spela den här matchen, ett år efter attentaten, just på den arenan som blev utsatt?

– Det är vad jag kallar för överförd hotbild. Hotet ligger mot Frankrike, Paris eller eventuellt mot Stade de France. Hotet ligger inte mot svenska landslaget, men vi kommer dit för att spela. Det var samma sak när vi spelade mot Belgien i Nice i somras, säger Gustavsson.

För ett år sedan, när Frankrike spelade mot Tyskland, hördes detonationerna från sprängladdningarna som gick av utanför arenan tydligt.

Efter ett tag bröts matchen och flera tusen åskådare flydde ner på Stade de Frances gräsmatta. Spelarna tog skydd i omklädningsrummen under några ytterst dramatiska timmar.

”Spelarna behöver veta”

Får spelarna reda på vad ni gör i ett värstascenario?

– Ja, det behöver de veta. Precis som man ska veta var nödutgången ligger på hotellet. De ska veta hur vi ska agerar om vi behöver lämna planen snabbt.

– Ni har ju sett bilderna från Stade de France 13 november förra året. Jag tycker det såg bra ut då, trots det totala kaoset.

Hur ni ska evakuera, är det något ni pratar med spelarna inför varje ny arena ni ska till?

– Nej. Det beror på hur hotbilden ser ut och eventuella risker. Det är klart att det är speciellt den här gången. Frankrike är där de är och det är inte så länge sedan lastbilen i Nice inträffade.

Frankrike–Sverige fredag 20.45 i kanal 5.