’Blågula’ duellerna

”Många platser som är öppna...”

FOTBOLL

18 startspelare på fyra VM-kvalmatcher.

Skador och spelare som tar chansen gör att få spelare går säkra i Janne Anderssons landslag.

– Det är många platser som är öppna, säger Alexander Fransson.

Janne Andersson bygger ett nytt landslag sedan ett helt koppel av de största stjärnorna tackat för sig.

Han tjatar om att det är en process och det inser man bara genom att kolla in hur många olika spelare han startat med i höstens VM-kval – hela 18 stycken på fyra matcher.

Skador och spelare som tagit chansen har gjort att Andersson inte står Hamrén långt efter när det gäller att kasta om i startelvorna.

Spelare som Mikael Lustig och Martin Olsson har på bara några veckor gått från att vara några av de mest givna spelarna till att verkligen vara utmanade i en kombination av skadebenägenhet och nya, unga spelare som imponerat på ytterbackarna.

”Tar chansen”

På mittfältet har spelare gått från att starta mot Holland till att inte ens vara med i truppen mot Frankrike (Alexander Fransson) eller tvärtom – från att aldrig ens suttit på bänken i en riktig landskamp till att starta, och briljera, mot Frankrike (Jakob Johansson).

– Det är alltid kul att spela, jag är glad över att jag fick en chans mot Frankrike men man vill alltid vara med och bidra, säger Johansson.

Om du hade tagit ut ett mittfält, kände du att det var några som var givna?

– Albin är väl den som varit med längst av oss så han känns ganska given. Sen har det varit och är tuff konkurrens. Det är flera som har spelat där, som Oscar (Hiljemark) och Alexander (Fransson), men det är långt från givna platser.

Fransson:

– Det är många platser som är öppna.

Äldre spelare som varit med ett bra tag, som Jimmy Durmaz och Ola Toivonen, har också tagit chansen när de fått den på nytt och känns hetare i landslaget än på länge.

– Varje spelare som kommer hit tar verkligen sin chans. Det såg man mot Frankrike, säger Christoffer Nyman.

Bara fem är säkra

Det ger Andersson många angenäma problem inför nästa VM-kvalmatch mot Vitryssland i mars.

Men först väntar vänskapslandskamp mot Ungern i morgon. Där ska flera nya spelare få möjligheten att ta sin chans, har Andersson lovat. Och samtidigt ge honom ännu mer huvudbry.

När Sportbladet tittar närmare på konkurrensen om platserna i elvan till nästa VM-kvalmatch identifierar vi bara fem spelare som kan vara säkra på en plats. På resten av positionerna är det mer eller mindre hårda dueller om att få starta.

FAKTA

SPELARNAS CHANSER ATT TA PLATS

MÅLVAKT

Robin Olsen: 100 procent.

Kommentar: Visade sig mänsklig mot Frankrike, framför allt med tavlan före 2–1-målet. Men det kommer att krävas flera liknande misstag innan Olsen riskerar att tappa sin plats.

HÖGERBACK

Mikael Lustig: 60 procent.

Emil Krafth: 40 procent.

Kommentar: Lustig var väl det namnet Hamrén under hela sin förbundskaptenstid plitade ner först i startelvan efter Zlatan och Isakssons. Saknat konkurrens men det har han nu i Krafth, som är framtiden och som tagit chansen. Lustig har varit väldigt skadebenägen senaste åren och det gör att Krafth verkligen utmanar nu.

MITTBACKAR

Andreas Granqvist: 100 procent.

Victor Nilsson Lindelöf: 100 procent.

Kommentar: Medan Hamrén famlade efter ett givet mittbackspar under nästan alla år (delvis på grund av ideliga skador) har Andersson satt sitt direkt. Ingen ruckar på lagkaptenen respektive hyllade Nilsson Lindelöf.

VÄNSTERBACK

Ludwig Augustinsson: 50 procent

Martin Olsson: 50 procent

Kommentar: Olsson var Sveriges bäste utespelare i EM och kändes given efter det. Men kombinationen av att han, liksom Lustig, varit väldigt skadebenägen senaste åren och Augustinsson jätteinsats mot Frankrike gör att det nu är helt öppet. Augustinsson är

dessutom framtiden.

CENTRALA MITTFÄLTARE

Albin Ekdal: 90 procent.

Jakob Johansson: 65 procent.

Oscar Hiljemark: 40 procent.

Victor Claesson: 5 procent.

Kommentar: Här är Ekdal definitivt nummer ett. Men skadorna gör att vi inte kan sätta 100 procent. Johansson blir mycket svår att peta efter insatsen mot Frankrike. Men han är trots allt bäst i det defensiva och mot Vitryssland ska Sverige föra spelet på ett helt

annat sätt än i Paris. Kan Hiljemark få chansen igen då?

HÖGERMITTFÄLTARE

Jimmy Durmaz: 80 procent.

Sam Larsson: 10 procent.

Marcus Rohdén: 10 procent.

Kommentar: Här har det varit väldigt öppet, och laborerats mycket, under både Hamrén och Andersson. Men Durmaz tog definitivt kommandot med sin insats mot Frankrike, där han visade att han håller defensivt också. Vem petar Durmaz nu?

VÄNSTERMITTFÄLTARE

Emil Forsberg: 100 procent.

Kommentar: Efter ett tungt EM har Forsberg kommit tillbaka också i den blågula tröjan. Landslagets bästa och viktigaste spelare offensivt.

ANFALLARE

Marcus Berg: 100 procent.

Ola Toivonen: 70 procent.

John Guidetti: 20 procent.

Christoffer Nyman: 5 procent.

Isaac Kiese Thelin: 5 procent.

Kommentar: En frisk Berg spelar, så enkelt är det. Och han är inte alls lika skadebenägen som Lustig och Martin Olsson. Toivonen lär få chansen igen även om han ingalunda var bäst på plan mot Frankrike. Då var han ändå bättre än Guidetti. Berg och Toivonen funkar också mycket bra som par.

VM-kval, grupp A

Frankrike 4 3 1 0 7–2 10

--------------------------------

Holland 4 2 1 1 8–4 7

--------------------------------

Sverige 4 2 1 1 6–3 7

Bulgarien 4 2 0 2 6–10 6

Vitryssland 4 0 2 2 2–6 2

Luxemburg 4 0 1 3 5–9 1