Efter domen – Gerndt kan kastas ut ur Blågult

I dag avgörs hans framtid: ”Vi måste diskutera detta”

Foto: Foto: Björn Lindgren
Villkorlig dom och böter Alexander Gerndt, här med advokat Git Juhlin, dömdes i går för misshandel och ringa misshandel av sin ex-fru.
FOTBOLL

Tingsrätten har sagt sitt.

Alexander Gerndt, 25, döms till villkorlig dom samt böter för misshandel och ringa misshandel av sin ex-fru.

I dag avgörs det om han är välkommen tillbaka i landslaget.

– Vi måste diskutera detta, säger fotbollförbundets vice ordförande Susanne Erlandsson.

Två åtalspunkter ogillades, två gav en fällande dom. I går dömde Helsingborgs tingsrätt Alexander Gerndt till villkorlig dom samt böter för misshandel och ringa misshandel. Fotbollsstjärnan ska betala 80 000 kronor i böter samt 6 700 kronor i skadestånd till sin före detta hustru.

Nu är det dags för fotbollförbundet att ta ställning till hur man ska hantera domen.

”En ny fråga”

Ska Alexander Gerndt – som byttes in mot Zlatan Ibrahimovic i landskampen mot Danmark för en månad sedan – få representera Sverige under sin straffperiod?

– Vi har styrelsemöte i morgon (läs i dag) och då kommer vi diskutera detta. Det här är en ny fråga och vi måste ha en diskussion om vår tidigare policy även ska gälla här, säger Susanne Erlandsson, vice ordförande på förbundet.

Förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell menar att det främst är en fråga för landslagsledningen – och då ytterst vår förbundskapten. Själv tycker han att Gerndt har sonat sitt brott.

– Personligen tycker jag inte att vi ska ge honom ett extra straff. Vi ska hjälpa

honom i stället, säger han.

Den åsikten delas av Jörgen Eriksson, som också sitter i förbundets styrelse.

– Straffet är utdömt, målet är avgjort, såvida det inte bli överklagan. Jag ser det som en verksamhetsfråga, något som främst bör hanteras av landslagschef, generalsekreterare och Erik Hamrén, säger han.

Folkets dom: Inget EM

Svenska folket är däremot av en annan åsikt. På Sportbladet.se tycker 76 procent av de drygt 30 000 som röstat att en dömd spelare inte ska få spela i landslaget under straffperioden. Gerndt ska med andra ord inte få ingå i EM-truppen i sommar, enligt läsarna.

Sportbladet har sökt Alexander Gerndt och hans offentliga försvarare Git Juhlin utan framgång.

FAKTA

DÖMS FÖR MISSHANDEL EFTER ETT STRUPGREPP

December 2008:

Paret bråkar klockan fyra på natten. Drygt två dagar senare anmäler frun sin make för misshandel.

Februari 2009:

Enligt Sportbladets uppgifter vill kvinnan inte längre vittna. Åklagaren bedömer då att det inte går att motbevisa att gärningen kan ha skett i nödvärn.

September 2010:

Alexander Gerndt knuffar sin hustru genom en trädgårdshäck i samband med att de spelar fotboll. Han skjuter också en fotboll med hård kraft på henne.

Enligt Alexander Gerndt ryms allt inom spelets regler, men hans hustru är av en annan åsikt.

Tingsrätten dömer honom till ringa misshandel för skottet:

”Med hänsyn till hans profession måste han emellertid ha förstått att skottet, när det sköts, skulle träffa målsägande och förorsaka henne smärta.”

Kort därefter separerar paret från varandra.

April 2011:

Paret träffas igen och hamnar i bråk. Alexander Gerndt åtalas för att ha backat på sin ex-hustru så att hon slagit i bildörren.

Han ska även ha tagit strupgrepp på henne – något tingsrätten anser står bortom allt tvivel att han gjort. För detta döms han för misshandel.

För bilincidenten frias han.

ARTIKELN HANDLAR OM