”Vi är gäster och kan inte kritisera”

Blågult möter Bahrain – en nation alla västländer nobbar

Foto: Foto: BILDBYRÅN
Laddad Tobias Hysén är en av få i truppen som har en realistisk chans att få åka med till EM i Ukraina. ”Jag ska göra mitt bästa, visa det jag kan och sedan får man se hur långt det räcker, säger han.
FOTBOLL

DOHA. I dag möter Sverige Bahrain, en nation inga andra västländer väljer att spela vänskapsmatcher mot.

Den spelas i ett land där homosexualitet kan leda till stränga fängelsestraff.

– Vi är gäster och det finns ingen anledning att kritisera lagar eller regler här. Vi får vara glada att vi har ett öppet samhälle i Sverige i stället, säger Tobias Hysén, 29.

Qatar-resan är speciell för ”Tobbe” av flera skäl. Han är en av få i truppen som har en realistisk chans att åka med även till sommarens stora fotbollsfest – EM i Polen/Ukraina.

– Det handlar om att visa det jag försöker göra varje gång jag är i landslaget: göra sitt bästa, visa det jag kan och sedan får man se hur långt det räcker, säger han.

Samtidigt befinner han sig i ett land där homosexualitet bestraffas med böter eller fängelse i upp till fem år. Tobias bror Anton ”kom ut” för snart ett år sedan i en omtalad intervju med fotbollsmagasinet Offside.

– Det är så det är här. Vi har det helt annorlunda i Sverige. Vi är från Sverige och kommer hit och är gäster här. Det finns ingen anledning att börja kritisera lagar eller regler som finns här. Vi får vara glada att vi har ett sånt öppet samhälle i Sverige i stället, säger Tobias Hysén.

Stora demonstrationer

Dagens match mot Bahrain skulle från början spelats i Bahrain. Men svenska UD avrådde landslaget från att åka dit med anledning av de oroligheter, protester och demonstrationer som följt i spåren av arabiska våren.

– Landslaget kontaktade UD med frågor om reserekommendation för Bahrain och bakgrunden till denna. UD redogjorde för reserekommendationerna samt gav landslaget en beskrivning av det politiska läget i Bahrain. UD avråder tills vidare från icke-nödvändiga resor till Bahrain i ljuset av senaste årets händelseutveckling i landet, säger utrikesminister Carl Bildts pressekreterare Anna Charlotta Johansson till Sportbladet.

I stället spelas matchen på Al-Gharafa stadion i Qatars huvudstad Doha vilket lett till protester från människorättsorganisationen the Bahrain Center for Human Rights. Till Sportbladet säger ordföranden Nabeel Rajab att Sverige borde bojkotta matchen, inte minst med tanke på den så kallade ”Bahrainsvensken” Mohamed al-Muqdad som ska ha dömts till ett 96 år långt fängelsestraff.

– En av era egna medborgare har torterats och fängslats här bara för att han uttryckt sina åsikter. Att spela matchen är ett negativt budskap till hans familj och alla andra som kämpar för demokrati och mänskliga rättigheter, menar Nabeel Rajab.

Även Amnesty har framfört kritik mot Svenska Fotbollförbundet och anser att de borde framföra en protest i samband med matchen. Framför allt då det finns en tydlig koppling till just fotbollen. Bahrains landslagsmålvakt Ali Saeed greps i samband med en demonstration i våras och dömdes till fängelse i en militärrättegång. Han frigavs efter en offentlig ursäkt i ett veckoprogram producerat av det statliga tv-bolaget.

Extremt ovanligt av Sverige

En annan av Bahrains ex-landslagsmän, A’lala Hubail, lever sedan en tid i exil i Oman. Hubail hävdar att han blivit torterad och hotad att få benen avhuggna.

Det är relativt ovanligt att västländer väljer att spela vänskapsmatcher i den här delen av världen, mot just Bahrain extremt ovanligt: medräknat kvällens match har bara en av de 30 senaste träningslandskamperna varit mot ett land från

Europa – Sverige.

FAKTA

TITTA – DET HÄR ÄR BAHRAIN & QATAR:

Bahrain

Huvudstad: Manama.

Befolkning: 1,2 miljoner.

Religion: Islam. Officiellt språk: Arabiska.

BNP/CAPITA: 25 000 dollar.

Främsta exportvara: Olja, petrokemiska produkter, aluminium.

Statsskick: Konstitutionell monarki.

Statsöverhuvud: Kung Hamad bin Isa al-Khalifa.

Premiärminister: Sheikh Khalifa bin Salman al-Khalifa.

Fotbollen i Bahrain

Rankade 101 i världen enligt Fifa.

Förbundskapten Peter Taylor, engelsk U21-kapten under 2000-talet.

Endast en spelare från europeiska ligor, mittfältaren Abdullah Omar som spelar i schweiziska Xamax Neuchâtel.

Dagen innan julafton 2001 besegrade Bahrain Jordanien med 1-0 i finalen av Pan Arabic Games och vann turneringen som hölls i Doaha, Qatar. Anfallaren Ismail Abdul-Latif avgjorde i sista matchminuten.

Qatar

Huvudstad: Doha.

Befolkning: 1,6 miljoner (cirka 200 000 qatarier, resten är utländska gästarbetare).

Religion: Islam. Officiellt språk: Arabiska.

BNP/CAPITA: 90 000 dollar.

Främsta exportvara: Naturgas, olja.

Statsskick: Emirat.

Statsöverhuvud: Sheikh Hamad bin Khalifa Al Thani.

Premiärminister: Sheikh Hamad bin Jassim Bin Jabir Al Thani.

Fotbollen i Qatar

Rankade 93 i världen enligt Fifa.

Inga landslagsspelare är proffs i Europa.

Förbundskaptenen Sebastiao Lazaroni fick sparken i december efter bleka resultat i Pan Arab Games på hemmaplan. OS-lagets coach, brasilianaren Paulo Autuori leder det U23-lag Sverige ska möta.

Arrangerar fotbolls-VM 2022 men har hittlls aldrig deltagit i ett VM.

Vann Asian Games 2006.

Sammanställning: Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM