Här är svaren, Söderberg

FOTBOLL

Tio dagar kvar till EM-kvalet mot Ungern hemma på Råsunda nästa lördag.

Ostraffbara 21 man nominerades på tisdagen. Ovanligt många men det beror också på att man onsdagen därpå, 16 oktober i Göteborg, möter EM:s värdnation Portugal.

Men det är bara bra med en så stor trupp.

Det skapar ett antal möjligheter att laborera med för Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck.

Efter ett lyckat VM i Japan följde en bedrövlig EM-kvalstart borta mot Lettland, där vi slapp undan med blotta förskräckelsen och 0-0.

Istället för att allt nu skulle vara frid och fröjd inför EM-kvalet hopar sig istället frågorna.

Här är några - med mina svar.

Först en känslig fråga: hur länge ska spelare som är petade i klubblaget ändå få spela i landslaget? Som just nu Alexandersson och Linderoth.

En omöjlig fråga att svara på. Varje spelare måste bedömas för sig, och jag ser inget problem i det. Att frågan blivit ett problem är helt förbundskaptenernas eget fel. Nån gång i forntiden - ungefär när dom spolade Jocke Björklund - fattade de ett principbeslut att aktuella spelare måste hålla igång sin "matchklocka" för att komma ifråga. Sen har man många gånger tvingats tumma på den principen.

OK, vem ska stå i mål: Isaksson eller Last?

Självklart Isaksson, framtidsmannen - även om det kanske inte såg så självklart ut i måndags. Trots att "Isak" är tolv år yngre än Last, så är det "Isak" som har störst internationell rutin: 1 A, 21 U21, 4 J och 16 P-kamper att ställa emot Lasts enda två pojkkamper.

Hur gammal denne Dick Last egentligen är kan man se på laget i hans debut mot Färöarna 26 juli 1984 i nordiska pojkturneringen på Island, då Dick Last från IFK Hedemora i 66:e minuten bytte av ordinarie målvakten Anders Almgren, Djurgården. Med i laget fanns bland andra Pontus Kåmark, Västerås SK, Dennis Nilsson, Mörbylånga GoIF, Rickard Persson, Malmö FF, Peter Wibrån, IFK Lammhult och Kaj Eskelinen, Västra Frölunda.

Däremot spelar Dick Last säkert mot Portugal i Göteborg.

Martin Ulander som ytterback?

En märklig uttagning hur duktig "Ula" än har varit i Örgryte. Där spelar han högermittfältare med framförallt offensiva kvaliteter. Som långlöpningen och passet till Afonsos 1-1, 4-2-målet plus ett par fräsande skott i måndags mot Djurgården. Han har aldrig varit aktuell som back i Öis men han spelade högerback inomhus i 84 minuter mot Finland (0-1) i Jönköping 1 februari förra året i en backlinje som i övrigt bestod av Thomas Magnusson, Trelleborg, Olof Persson, Malmö (Benjamin Kibebe, AIK) och Mathias Florén, Norrköping.

Märkligt, men det ska ändå bli intressant att se honom mot Portugal för då spelar han säkert.

Zlatan är given på topp

Fredrik Ljungberg tillbaka på mitten, vad betyder hans återkomst?

Allt! Förmodligen allt. Av de spelare som fortfarande är aktuella var Freddie den som saknades mest i Riga. Spelar ingen roll på vilken kant han sätts. Däremot viktigt att han fortfarande har den fria roll som gör honom till en världsspelare. Jag placerar Ljungberg till höger, så blir det plats för Kim Källström till vänster. Självklart ska Kim spela från start!

Zlatan är förstås given på topp - men vem får det svåra jobbet att assistera honom därframme?

Andreas Andersson eller Jörgen Pettersson, träningarna nästa vecka kommer att avgöra. Däremot knappast Allbäck, det funkade inte alls mot Lettland och i Aston Villa är "Mackan" inte ordinarie längre. Lägger min röst på Andreas, han är värd en ärlig chans. Inte som yttermittfältare utan som toppforward.

Backe - raka vägen till Blågult

Varför inte Jörgen Pettersson?

Roligt att Jörgen är aktuell igen. Truppen lider brist på spelare av hans sort som själva "kan göra sin gubbe". Men Jörgen har suttit i isskåp sedan EM 2000. Ingen hemlighet att Jörgen var en av de spelare som ledningen efteråt var mest besviken på. Under våren 2000 hade han gjort de svenska målen både mot Österrike och mot Danmark men under EM var självförtroendet som bortblåst.

Att Jörgen nu åter blivit landslagsaktuell beror på att han gått till FC Köpenhamn, och att Hasse Backe rekommenderat honom. Lättaste vägen numera till landslaget...

Lasse Sandlin