Gör rätt, så har vi snart ett topplag

FOTBOLL

Tänk om det funnits ett folkets UK.

En uttagningskommitté bestående av de klokaste fotbollsmänniskorna som finns i det här landet.

Skulle Jörgen Pettersson spela från start mot Ungern då?

Skulle Anders Svensson sitta på bänken?

Skulle vi över huvud taget behöva någon Lars-Tommy?

Det är en provocerande tanke, jag vet, men än så länge är fantasier skattefria i Sverige.

Läget är ju detta:

Som de flesta är överens om har Sverige ett alldeles ypperligt fotbollslandslag på gång.

Om korten sköts rätt, om all talang tas till vara, har vi ett kanongäng inom ett par år.

Vi har 80-talister som Zlatan, Kim Källström, Nisse Johansson, Andreas Isaksson, Johan Elmander och en hel rad andra i samma åldersgrupp, vi har spelare som Fredrik Ljungberg, Anders Svensson, Tobias Linderoth, Olof Mellberg och Erik Edman som följer strax därefter, och vi har några andra som håller ett tag till: Johan Mjällby, Teddy Lucic, Andreas Andersson och kanske till och med Henrik Larsson, om han vill.

Jag har säkert glömt nån, men ni fattar poängen:

Det som återstår är att se till att rätt man slussas in i rätt ögonblick, att rätt spelare får spela på rätt plats, att det inte är en massa frågetecken, tjafs, tveksamheter och allmänt missnöje inför varenda landskamp.

Det har ju varit så rätt länge nu.

Egentligen har det väl aldrig i historien tagits ut ett landslag utan att fans, journalister, andra tränare och gamla stjärnor haft synpunkter.

Men idag, med blixtsnabba kommunikationer, med internetsajter och mejl och tv-forum och tyckare som växer på trän (som jag), är det värre än nånsin.

Alla har åsikter, tvärsäkra och orubbliga.

Man tror man begriper

En del av er vet vad jag menar: Man har gått på fotboll i 35 år och tycker att man begriper, att man ser skillnad på en spelare som kan slå en passning och en som har tegelstenar till fötter, att det inte är så svårt att fatta vem som har KÄNSLA för spelet och vem som inte har det, att det inte ska behöva vara så förbannat svårt att pussla ihop det hela och ställa landets absolut bästa fotbollselva på benen.

Det gör att vi sitter där, antingen på läktaren eller i tv-fåtöljen, och skriker "hur fan kan den där jäveln få spela" och hatar både spelaren och förbundskaptenerna - framför allt förbundskaptenerna.

Vi vet ju bäst, eller hur?

Jag minns mina värsta tuppjuck:

1) När Staffan Tapper fick lägga straffen mot Polen i VM 1974. Jag VISSTE att det skulle gå åt helvete. Vad tänkte Åby-Ericson på?

2) När Tommy Svensson mobbade Anders Limpar i VM 1994.

3) När Olle Nordin vägrade spela Glenn Strömberg från start i VM 1990 - trots att Strömberg borde varit lagkapten.

4) När Lars-Tommy förolämpade Pär Zetterberg och satte honom på bänken mot Luxemburg.

5) När Olle Nordin vägrade spela en Dan Corneliusson i kanonform i EM-kvalet mot Italien i Neapel, han valde Stefan Pettersson i stället.

6) När Tommy Svensson skickade fram Håkan Mild att lägga första straffen mot Rumänien 1994.

7) När samme man plötsligt ändrade om i laget och satte in Joakim Nilsson på vänsterkanten mot Tyskland i EM-kvarten på Råsunda.

8) När Lars-Tommy började med Anders Svensson på bänken mot England i VM i somras.

9) När Lars-Tommy envisades med den meningslöse Niclas Alexandersson och den otymplige Marcus Allbäck mot Senegal. Hade Andreas Andersson och Zlatan spelat från start hade vi vunnit. Vid samtliga tillfällen har livstycket spruckit av ilska, mjällbildning uppstått, blodstörtning inträffat.

Ni har säkert er egen lilla lista över de sämsta besluten i fotbollslandslagets historia.

En sanning är att det inte är lätt att vara förbundskapten.

En annan sanning är att det görs misstag - även om man gått tränarutbildning steg 57 och har fina betyg från GIH.

Ibland känns det som om det sunda förnuftet får ge vika för tjusiga pärmar och tillkrånglade uttryck om löpvägar, passningsskuggor och fokuseringar på skottsektorn.

"Spring i luckan, gör dig spelbar" och "skjut" går lika bra.

En mindre skandal

Jag tänker inte sitta här och kasta dynga på Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg, det har jag gjort tillräckligt tidigare, men för mig känns det som om det är sista chansen mot Ungern i morgon.

Inga fler konstiga misstag, snälla ni. Jag vill inte ha en punkt 10 på min lista.

Att Tomas Antonelius och Jörgen Pettersson plötsligt är med bara för att de rekommenderats av Hasse Backe i FC Köpenhamn är en sak, det är en mindre skandal i sig. Men om vi nu tappar poäng i morgon efter ytterligare en trampa-i-vatten-match av Niclas Alexandersson och "Turbo" Svensson har fått sprida sina felpass, då vet jag inte vad jag gör.

Jag säger som kollega Lasse Sandlin: Både Kim Källström, Anders Svensson och Andreas Andersson måste spela.

Nån demokratisk omröstning kommer i alla fall inte att ske. Det finns ingen kommitté av folkvalda representanter för supportrarna, mejldårarna, tränarna och journalisterna.

Det finns inget folkets UK.

Men drömmar är gratis.

Peter Wennman

ARTIKELN HANDLAR OM