Källström eller Svensson på bänken - vilket slöseri...

FOTBOLL

Nu bara en dag kvar...

Men var det inte lite väl många ungerska tecken i skyn denna torsdag?

Först var Tomas Tranströmer chanslös mot den två år äldre Imre Kertész i kampen om Nobelpriset, och i Köping var sen de svenska pingistjejerna lika chanslösa i Europaligan mot Toth, Batorfi och Fazekas, 0-3.

Men fotboll är förstås en annan femma, och Sverige har inte förlorat hemma mot Ungern sen 1955.

Om nobelpristagaren Imre Kertész, denne smärtpunktens obönhörlige skildrare, hade något speciellt förhållande till fotboll har jag ingen aning om.

Däremot har jag mött Kertész svenske förläggare Svante Weyler i en speciell match inför VM 1994, då "Författarnas fotbollsbok" kom ut med bland annat ett Weyler-kapitel under rubriken "Bollen är rund och varar i nittio minuter".

Jag minns pinsamma tv-bilder från matchen, och att mitt lag fick riktigt mycket stryk. Det häxade, skulle man kunna säga, med ett lånat aktuellt Tommy Söderberg-uttryck.

Söderberg använde orden när han efter torsdagens träning kom in på 0-0-matchen mot Lettland och alla motigheter som då drabbade det svenska laget. Nu ser det bättre ut.

Man har "blåst ur maskineriet" och några har "fått åka till ordentligt två dagar före...".

Vilket slöseri, kaptener...

Klarspråk där. Mera luddigt när han får den känsliga frågan om det inte finns plats för BÅDE Anders Svensson och Kim Källström i landslagets grundsystem:

- Vi vill ha tre offensiva mittfältare och vi vill ha positionsbyten...

Goddag Yxskaft, alltså.

I dag genomför landslaget en stängd träning, men eftersom Källström och Svensson dessförinnan på två träningar inte spelat en enda minut tillsammans är det väl inte troligt att så sker heller i dag. Vilket innebär att antingen Kim Källström eller Anders Svensson startar EM-kvalmatchen på bänken. Vilket slöseri med fotbollsresurser!

I morgondagens match är Sverige favorit, då Sverige inte bara kvalificerade sig till VM utan också gjorde ett lyckat VM-slutspel.

Ungern misslyckades med att kvala in och hade inte bara Italien och Rumänien utan även Georgien före sig i sin kvalgrupp; bara Litauen efter.

Ändå verkar det som om det åter spirar lite hopp om fotbollen i Ungern. Senast 2-0 borta mot Island och dessförinnan i höst 1-1 hemma mot Spanien tyder på viss styrka, även om det är mycket, mycket långt till den kapacitet som en gång fanns i detta land.

Åren 1950-54 spelade det ungerska landslaget 34 landskamper i rad utan nederlag. Sviten bröts, mycket olämpligt, i 1954 års VM-final i Bern. 2-3 mot samma Västtyskland som ungrarna i gruppen slagit med 8-3.

Det var Ferenc Puskas med ett vänsterben av guld, det var den långe Sandor Kocsis, det var centern Nandor Hidegkuti - och några till.

Fantastisk kvalsvit

Alla tre fanns med när Sverige senast förlorade mot Ungern på svensk mark, 3-7 på Råsunda 11 maj 1955.

För helhetsbilden: under motsvarande tid har nio matcher i Ungern slutat med sex ungerska segrar, en oavgjord och två svenska segrar.

Alla sviter bryts förr eller senare, även denna mot Ungern, men intressantare ändå lördag eftermiddag är den fantastiska svenska kvalsviten.

Efter i och för sig fasansfulla 0-0 i Riga är Tommy Söderberg och Lasse Lagerbäck nu uppe i 19 EM- och VM-kvalmatcher i rad utan förlust.

Lasse Sandlin