FEL! FEL! FEL! FEL!

F som i Fel taktik, Fel spelare, Fel resultat, Fiasko - jag begriper ingenting av detta

FOTBOLL

Tänk så fel kan det bli!

Fel taktik: en världsstjärna, Fredrik Ljungberg, som irrar omkring utan att veta var han ska hålla hus.

Fel spelare: hemmafrontens hetaste, Kim Källström, på bänken medan Niclas Alexandersson tillåts göra ännu ett bottennapp.

Fel resultat och efter Lettland 0-0 och Ungern 1-1 saknas det redan fyra poäng i den svenska EM-kalkylen.

F som i Fel och Fiasko och Fattigdomsbevis - men ändå inte som i Förlust.

Det enda felaktiga som ändå blev rätt den här lördagen var det som hände i Warszawa, där den lettiske mittfältaren Juris Laizans långskott gav 1-0 och en supersensationell seger över VM-nationen Polen.

- Som coach tar jag fullt ansvar för förlusten, sa den gamle storstjärnan Zbigniew Boniek efter förlusten.

Något sådant skulle Lasse Lagerbäck och Tommy Söderberg knappast säga.

Än så länge har de båda herrarna i kvalsammanhang aldrig behövt tänka tanken - 20 raka nu utan förlust - men förlusten kommer allt närmare och närmare.

Jag har vänner i min omgivning, som jämför våra förbundskaptener med väl utvecklade spelmissbrukare. Alltså:

"En spelmissbrukare spelar inte för att vinna. Han spelar för maximal risk. I överdriven förhoppning om det storstilade går han därför mot oddsen och sen kan säga:

- Titta vad jag gjorde. Mot alla odds!

De här båda kommer inte att ge sej förrän de kört hela saken i skiten. Och detta är typiskt - Spelmissbrukarens slutstadie."

Är svenska pressen farlig?

Något överdrivet, kanske, men nog måste man fundera över alla taktiska turer och mörkläggningen med laget den här gången.

Är vi inom pressen så farliga att man medvetet avstår två dagars samträning av en ny taktik?

Jag begriper ingenting av detta.

Visst är det mänskligt att fela, liksom det är gudomligt att förlåta.

Men det är också som det står i "Nicolai Celsii Sambling aff swenske Ordspråk" från tidigt 1700-tal:

"Det är mänskligt att fela, men det hör hin håle till att framhärda."

Matchstarten är katastrofal, då Csaba Fehér alltför lätt får ta sig igenom ett tafatt svenskt vänsterförsvar ned till kortlinjen och på klassiskt manér passa snett-inåt-bakåt till Zalaegerszegis specielle målskytt Krisztián Kenesei, som stöter in bollen i luckan mellan de båda svenska mittbackarna och bakom Isaksson i mål.

Ny chans tre minuter senare då Attila Tököli, placerad mitt emellan svenska mittbackarna, med en nick tvingar Andreas Isaksson till en prakträddning.

Två jättechanser de första sju minuterna, men efter det knöt Michael Svensson och Andreas Jakobsson ihop försvarsnätet för gott.

Ungrarna tog slut

God kondition har ungerska fotbollsspelare aldrig haft, inte ens då de hette Puskas, Kocsis och Hidegkuti och var bäst i världen.

Alltså var det väntat att ungrarna skulle ta slut och att det under matchens slutskede skulle komma en del svenska målchanser.

Annars tillhör panikfotboll det roligaste jag vet. När ett normalt försiktigt lag av omständigheterna (resultatet) tvingas chansspela. Under senare år har vi haft gott om exempel på det i vår egen allsvenska.

Lika roligt är det inte med de omständigheter som tvingat fram panikfotbollen.

Rätt att inte blåsa straff för Sverige

Inte hjälpte det heller att tysken Wolfgang Stark var mycket svenskvänlig som domare. I varje fall under hela första halvlek, då Fredrik Ljungberg gång på gång fick frisparkar han inte var förtjänt av.

Däremot såg Schiedsrichter Stark med ungerska ögon på Kim Källströms straffsituation på övertid.

Rätt så. Kim petade visserligen till bollen först, men det är inte så att Gábor Gyepes sparkar omkull honom, utan Kim faller på GG:s fot som då redan står stadigt i marken.

Inte blir det bättre av att Kim också hjälper till med själva fallet. Det borde Andreas Andersson ha berättat för honom.

Andreas A var förresten bäste svensk i första halvlek, Michael Svensson var bäste under 90 minuter, Kim Källström var bäste svensk sista halvtimmen.

Andreas Isaksson mer än godkänd i mål, Tobias Linderoth överraskande alert på mitten, Anders Svensson en besvikelse liksom både Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic - vars mål ändå ger honom ett godkänt betyg.

Nu har landslagsledningen två höstmatcher på sig för nya tester - Portugal på onsdag i Göteborg utan Ljungberg och förmodligen även utan Zlatan plus Tjeckien borta i mitten av november.

När allvaret börjar i vår, första EM-kvalet mot Ungern borta 2 april, får inte Zlatan vara med, utan han är avstängd.

O lá la - vilken delikatess Frankrike

Av allt det fotbollsroliga som hände runt om i Europa väljer jag till sist att speciellt hylla ett mål: Frankrikes 5-0 mot Slovenien på Stade de France, ett mål gjort av en av mina stora favoriter.

En crossboll från Mikaël Silvestre och en nick i mål av inhopparen Sidney Govou, den lille artisten från Lyon, som nu gjorde sin tredje landskamp. Ett 23-årigt teknikfenomen blott 175 lång och 72 kilo tung.

Såg att Inter nu åter jagar Govou, han gjorde 1-0-målet när Lyon nyligen slog Inter i Champions League, men mitt råd är:

- Reste à Lyon, Sidney!

Stanna du i Lyon, Inter har förstört alldeles för många spelare för att vara, en hälsosam miljö.

Sportbladets Lasse Sandlin om Tommy & Lars misstag

Två bottennapp - nu är Blågult minus 4 poäng